Do zrobienia tego deseru zainspirowała mnie Ewcia z bloga Ewa w kuchni
Połączenie lekko kwaśnych porzeczek ze słodkimi bananami jest świetne. Lekki orzeźwiający torcik, w sam raz na upalne dni;) Zapraszam:)
składniki:
Paczka okrągłych biszkoptów
Serek truskawkowy 1 l
2-3 banany
2 szklanki czerwonych porzeczek
1 galaretka malinowa + 250 ml wody
2 galaretki truskawkowe + 400 ml wody
2 galaretki agrestowe + 750 ml wody
2 galaretki wiśniowe + 800 ml wody
Brzegi dna tortownicy ( 28 cm) smaruję delikatnie masłem, i wykładam biszkopcikami. Galaretkę malinową rozpuszczam w szklance wrzątku, i odstawiam do wystudzenia. Zimną zalewam biszkopty i wkładam do lodówki.
Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku, po wystudzeniu miksuję z serkiem.
Na zastygniętych biszkoptach układam szampanówki do góry nóżkami,( można użyć np. literatek ) obok wylewam masę serkową. Banany obieram kroję w plasterki i wciskam w masę Całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretki agrestowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, studzę.
Gdy masa serkowa zastygnie wyciągam delikatnie literatki, w ich miejsce nakładam owoce, porzeczki i plasterki bananów , i zalewam zimną, agrestową galaretką. Odstawiam do lodówki.
Przygotowuję galaretki wiśniowe, rozpuszczam je w 800 ml wody, studzę i wylewam na wierzch torcika. Wstawiam do lodówki.
Gotowe po paru godzinach, najlepiej zrobić dzień wcześniej;)
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
ciekawy pomysł z tym środkiem :)
OdpowiedzUsuńTak, wygląda wykwintnie;)
UsuńWyszło piękne.
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńtakie ciacha to ja uwielbiam i na zimno i owocowo:D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja;)
Usuńciacho prezentuje sie pysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńzjadłaby takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńPyszne, polecam :)
Usuń