Dzisiaj był eksperyment z zapiekanką, wymyślona w kilka chwil, wyszło super, zresztą same pyszności, makaron z pełnego przemiału rurka cięta Czaniecki , pomidory suszone z bazylią od Kamisa , papryka, brokuł, pieczarki i mięsko z indyka, poezja, spróbujcie, smacznego:)
250 g makaronu rurka z pełnego przemiału Czaniecki
50 dag pieczarek
1 duża cebula
50 dag mięsa mielone z indyka
Brokuł
Papryka czerwona
25 dag twardego żółtego sera
2 x fix , 4 sery z brokułami
200 ml wody
2 śmietany 18% ( 2 x 180ml)
2 gałązki świeżego oregano ( posiekać)
Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
Pieprz mielony Kamis
Sól ziołowa
Makaron gotuję w osolonej wodzie na pół twardo ( al’ dente ) odstawiam na durszlaku.
Brokuł myję i dzielę różyczki na małe kawałki. ( można go ublanszować) Umytą paprykę kroję w kosteczkę. Cebulę obieram, myję i kroję w pół plasterki . Ser trę na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki obieram, następnie myję i kroję w plasterki, obgotowuję, odcedzam i przekładam na rozgrzany olej, dokładam cebulę, chwilę smażę po czym dodaję mięso mielone. Przyprawiam pieprzem mielonym i solą ziołową. Przesmażam całość jakieś 20 minut.
W naczyniu do zapiekania ( 22 x 37) układam makaron, na makaron mięso z pieczarkami, następnie warzywa które posypuję solą ziołową i suszonymi pomidorami. Na warzywa wykładam starty żółty ser.
W kubeczku rozrabiam sosy serowe z wodą i śmietaną, oraz usiekanym oregano. Wylewam równomiernie po wierzchu zapiekanki.
Wstawiam do gorącego piekarnika, Piekę 30 minut w temp 190 -200 st. C.
Lubię takie zapiekanki, często robię miszmasz z tego co mam w lodówce:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka jst dobra właśnie na zrobienie czegoś dobrego, wydawało by się z niczego:)
Usuńuwielbiam zapiekanki ;) i te warzywne i te bardzo tuczące ;) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu, u nas też zapiekanka wysoko stoi:)
Usuńna zapiekankę zawsze się skuszę:) to jedne z moich ulubionych obiadów:)
OdpowiedzUsuń