Smaczne mięso z piersi kurczaka, w delikatnym sosie curry , podane z ziemniakami, doskonałe na obiad:)
1 duża pierś kurczaka
1-2 łyżki curry od Kamisa
1 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki ziarenek smaku
2 cebule
3 ząbki czosnku
Sos sojowy wg smaku
Pieprz czarny mielony
Kubek śmietany 12 lub 18%( 150 ml)
Skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
Olej z pestek winogron do podsmażenia mięsa
Wycinam filety z piersi kurczaka, i dzielę na kotleciki.
Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam filety.
Cebulę obieram i kroję w piórka, obrany czosnek kroję w plasterki, dodaję do mięsa, doprawiam sosem sojowym, posypuję curry, papryką i ziarenkami smaku.
Duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem. Gotuje około 25 minut.
Po tym czasie mięso wyciągam, a sos zagęszczam skrobią i śmietaną. (Skrobię,około 2 łyżki, rozprowadzam w małej ilości zimnej wody, łączę ze śmietaną, wlewam do sosu, mieszam i doprowadzam do wrzenia).
Do gotowego sosu wkładam mięso.
Można podać z ziemniakami i buraczkami tartymi podanymi w osobnej miseczce.
Świetny pomysł, a zarazem taki prosty :) W ogóle lubię smak curry.
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie pomysł doskonały:)
Usuńcurry to jedna z moich ulubionych przypraw:) często kombinuje z sosami na jego bazie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach curry:)
UsuńPyszne danie na niedzielny obiadek:)
OdpowiedzUsuńJa do zagęszczenia nie wyciągam mięsa, dodalam do sosu łyżeczkę przecieru pomidorowego, a całość podałam z makaronem, zamiast ziarenek smaku vegeta i rosołek w kostce, z zioł natka pietruszki a z przypraw odrobina chilli, wyszło genialnie :P
OdpowiedzUsuńMiło mi że zasmakowało, dziękuję za zaufanie;)
Usuńjest pyszne :) ja dodaje jeszcze troszkę suszonych ziół: bazylii i oregano :)
OdpowiedzUsuńTeż ciekawy smak:)
UsuńZrobiłam wczoraj. Pycha !!!
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie ;)
UsuńPyszny sosik ,pyszne danko,ale proponuję przyprawić piersi przed smażeniem.W tej wersji piersi nie puszczą do siebie smaku,sa jałowe,ale pomysł super ,Mniamo!!!
OdpowiedzUsuńMięso nie wyszło "jałowe". Kurczak jest delikatny i szybko "łapie:" smaki :) Ale dziękuję za komentarz:)
UsuńBardzo smaczne i bardzo proste.Moja wybredna 5 letnia córeczka,mówi że pyyycha:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńWitam,prosze o informacje jaka smietane uzyc slodka czy kwasna ilu peocentowa ?? :)
OdpowiedzUsuńŚmietana 12 lub 18 %
UsuńWlasnie zjedlismy obiad,i musze pochwalic ze to danie jest przepyszne :) zwlaszcza ten sosik z ryzem pasowal rewelacyjnie :).Z przyjemnoscia bede wracac do tego przepisu.DZIEKUJE !!
OdpowiedzUsuńOlu, miło mi bardzo, pozdrawiam :)
UsuńPychota... Polecam bo naprawdę warto
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się że smakowało:)
UsuńMożna zamiast śmietany dodać jogurt ?
OdpowiedzUsuńJasne, często tak robię. Pozdrawiam i życzę smacznego.
Usuń