Przepis podpatrzony na wż , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :)
Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek, wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać ....
Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę,
ale także na ciepło do obiadu. Przyprawy
można dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.
Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka
wędlina jest najsmaczniejsza. Na święta obowiązkowa:)
1,6 kg schabu
olej z czosnkiem
czosnek granulki lub świeży
sól
majeranek
Mieszanka syczuańska Deluxe (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Około 1 l mleka
Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań.
„Taplam” mięso w marynacie i zostawiam na 2 godzinki . Po tym czasie schab zalewam mlekiem.
Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę i 40 minut w 200 st C , grzałki góra dół.
W trakcie pieczenia, polewałam parę razy „wystające” mięso sosem.
Mięso studzę w zalewie mlecznej, następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc.
Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :)
Kolorek ma apetyczny- taki jaki powinien być:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPięknie i smakowicie wygląda. Dziękuję bardzo za przepisik na pewno zrobię na święta a może jeszcze przed dla spróbowania .Pozdrawiam cieplutko :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na fotke ;) Również pozdrawiam )
UsuńŚlicznie wygląda :) ale ja nie mam niestety piekarnika :(
Usuńa czy piecze pani pod przykryciem czy bez? :)
OdpowiedzUsuńBez przykrycia:)
Usuńwypróbuj przepis schab gotowany w majonezie i musztardzie - mniej roboty
Usuńca 1,20kg łopatki czy karkówki 2 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy francuskiej lub zwykłej + gorczyca, 2 łyżki majeranku , 1 łyżeczka pieprzu listek ,4 ząbki czosnku, ziele i co tam lubisz jak do pieczenia . mięso wrzuć do garnka , zalej wodą wymierzając ile tej wody przykryje mięso bo od ilości wody zależy ilość soli, na 2 l. wody 2 dobre łyżki soli. Odlej wodę a do garnka wrzuć wszystkie przyprawy. Wrzuć mięso i przekręć w przyprawach , zalej wodą i posól. Gotuj 2 razy po 8-10 min jak rosół w odstępach 8 godzin . Po całkowitym ostudzeniu palce lizać. Przepis jest również na MIĘSO GOTOWANE W MAJONEZIE. ja troszkę zmodyfikowałam wg powyższego przepisu
Wygląda smakowicie. A piekłaś pod przykryciem? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak piekłam pod przykryciem i piekłam też taki schabik w naczyniu bez przykrycia, ale w rękawie do pieczenia. Schabik soczysty i bardzo smaczny.
Usuńczy ten schab to w tym mleku pieczemy??
OdpowiedzUsuńTak jak jest opisane i pokazane na zdjęciach :) Tak, pieczemy w mleku, jak sama nazwa wskazuje ;)
UsuńUpiekłam i wyszedł rewelacyjny...jest juz w moich zeszycie,,dziekuje,,, i polecam,,,
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
UsuńWłaśnie siedzi w piekarniku, tyle ze zmniejszyłam temperaturę bo siedzi w obiegu ;) zobaczymy już za chwilunię co mi to wyszło :) z modyfikacji wetknęłam czosnek naturalny w plasterkach w schab i był w marynacie oliwa z oliwek, sól , majeranek i czosnek granulowany :)
OdpowiedzUsuńNo to czekamy :)
Usuńnie rozumiem to ten schab w tym mleku trzeba piec????,
OdpowiedzUsuńDobrze rozumiesz, w mleku ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńczytaj kobito i nie zadawaj durnych pytań !!!
UsuńA co daje pieczenie w mleku?
OdpowiedzUsuńSchab jest soczysty, polecam wypróbować :)
UsuńA co daje pieczenie w mleku?
OdpowiedzUsuńUpiekłam schab, miałam mniejszy kawałek także krócej piekłam.W smaku wyszedł bardzo dobry tylko mógłby być bardziej miękki.czy coś złe zrobiłam?
OdpowiedzUsuńMoże za krótko piekłaś, ale dużo zależy od samego mięsa. Dobrze jest kupować od zaufanego dostawcy.
UsuńJakie mleko trzeba dać, Uht czy świeże, bo ponoć Uht nie wolno doprowadzać do wrzenia
OdpowiedzUsuńDałam mleko z kartonu. Pierwsze słyszę że UHT nie wolno gotować.
UsuńMleko uht to skrut ultra hide temperatur czyli pasteryzowane w 130 stopniach bez kultur bateri itp wyciagniete i wyjalowione do zera woda biala ogólnie ale termin pol roku waznosci pasteryzowane chyba okolo 76 stopni termin miesiac ale wartosciowsze.
UsuńNa pewno wyszedł pyszny schabik, tylko litości... nie zawijajcie w folię aluminiową. To już jest oczywiste i głośne, że to nie zdrowo, aluminium truje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńczy można zawinąć w papier a nie w folię aluminiową ???
OdpowiedzUsuńJuż tyle przepisów spotkałam na schab zarówno pieczony jak też gotowany. Wszędzie wygląda na bardzo łatwy do przygotowania. Przyznam że ani razu nie zrobiłam. Ten również w wykonaniu "łatwizna " Jest miesiąc do Świąt, muszę go zrobić na próbę tyle że z połowy jak w przepisie. Jak mi wyjdzie i będzie smaczny, na Święta jak znalazł. Dzięki za pomysł.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego, i czekam na opinię ;)
UsuńA czy może próbowała Pani inne mięso,Np.szynkę .
OdpowiedzUsuńSchab wygląda smakowicie,na pewno spróbuję.Pozdrawiam.
A gdzie się kupuje tą miesznankę syczuańską.
OdpowiedzUsuńW Lidlu, albo dobrać przyprawy oddzielnie ;)
UsuńLubię ten przepis :) kolejny raz schab w mleku siedzi w piekarniku, wracam do niego przy okazji różnych świąt i jest to jedna z moich ulubionych wędlin.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam,
MS
Miło mi bardzo :) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńwyglada pysznie, ja nie mam szczescia do schabu ani do wolowiny, schab wychodzi zawsze suchy i twardy, wolowina tez. Ten przepis sprobuje napewno, dziekuje!
OdpowiedzUsuń