główka sałaty masłowej
180 ml śmietany , może być 12 lub 18 %
2 łyżki octu 10%
3 łyżeczki fruktozy
szczypta soli
biały pieprz
Z sałaty obrywam liście i dokładnie opłukuję pod bieżącą
wodą. Następnie osuszam w wirówce do warzyw. Każdy listek strzępię palcami na
małe kawałki, wkładam do miski i delikatnie posypuję solą, dosłownie szczypta.
W kubeczku mieszam śmietanę z fruktozą i octem. Wlewam do
sałaty, posypuję delikatnie białym pieprzem, mieszam.
Podaje w małych miseczkach, jako dodatek do drugiego dania,
najczęściej do schabowego, lub mielonych. Doskonale komponuje się z
panierowanym kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)