sobota, 27 lipca 2013

Sałata zielona lekko kwaśna

Sałata zielona, zdrowa i smaczna, na kanapkę i jako dodatek, np do obiadu. Lekko kwaśna smakuje doskonale z mielonymi, smażonym kalafiorem, schabowym itp ...polecam:)


główka sałaty masłowej
180 ml śmietany , może być 12 lub 18 %
2 łyżki octu 10%
3 łyżeczki fruktozy
szczypta soli

biały pieprz



Z sałaty obrywam liście i dokładnie opłukuję pod bieżącą wodą. Następnie osuszam w wirówce do warzyw. Każdy listek strzępię palcami na małe kawałki, wkładam do miski i delikatnie posypuję solą, dosłownie szczypta.

W kubeczku mieszam śmietanę z fruktozą i octem. Wlewam do sałaty, posypuję delikatnie białym pieprzem, mieszam.

Podaje w małych miseczkach, jako dodatek do drugiego dania, najczęściej do schabowego, lub mielonych. Doskonale komponuje się z panierowanym kalafiorem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...