poniedziałek, 29 lipca 2013

Fettuccine z sosem i pulpecikami

Ostatnio posmakowaliśmy w makaronach, 
dodatek sosów i aromatycznych przypraw 
sprawia że za każdym 
razem mamy inne, smaczne  danie;)




250 g makaronu fettuccine 



60 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)



2 jajka

40 dag mrożonych grzybów 

2 łyżki masła

Listek laurowy Kamis

Ziele ang. 2 kulki Kamis

Łyżeczka kulek pieprzu zielonego Kamis

Sól ziołowa Kamis

Pieprz czarny z młynka Kamis

Czubrica płaska łyżeczka firmy Royal Brand 

Papryka czerwona łyżeczka Kamis

Czosnek granulki łyżeczka Kamis 

Skrobia kukurydziana i śmietana do zagęszczenia sosu






Grzyby przekładam do garnka i podlewam wodą , duszę pod przykryciem aż całkiem się rozmrożą, po tym czasie dodaję masło, duszę chwilę, dolewam wody, dodaję listek laurowy, ziele ang pół łyżeczki soli ziołowej, łyżeczkę czubricy  i pieprz zielony  i zostawiam do gotowania na małym ogniu  jakieś 20 minut, aż grzyby odpowiednią zmiękną.
Przygotowuję pulpeciki, W misce mieszam mięso mielone z jajkami, pieprzem mielonym ,   papryką, czosnkiem i solą. Formuję małe kulki i wrzucam partiami na gotujący się sos.  Pulpeciki gotuje w sosie jakieś 15 minut. Na koniec zaprawiam skrobią i śmietanką, i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem . 



Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...