Uwielbiam dania z piekarnika, po pierwsze mało sprzątania, po drugie oszczędność, no i czas, nie trzeba stać przy garnkach i mieszać :D
Dzisiaj przyrządziłam skrzydełka w ryżu, pyszne i aromatyczne, przyprawy takie jak garam masala, imbir czy curry nadają tej potrawie charakteru:)
Zapraszam na skrzydełka z ryżem:)
1 kg skrzydełek górnych z kurczaka ( ramion)
100 ml oleju
Przyprawy:
Łyżka garam masala Royal Brand
3 łyżki słodkiej papryki Kamis
2 łyżeczki imbiru Kamis
2 łyżeczki curry Kamis
2-3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki czosnku w granulkach Kamis
Sól ziołowa ( około łyżeczki) Kamis
2 szklanki ryżu
4 szklanki wody
Skrzydełka dokładnie myję, odsączam w nadmiaru wody i
posypuję przyprawami, mieszam , polewam olejem i ponownie dokładnie mieszam,
tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Zamarynowane mięsko
odstawiam do lodówki, im dłużej tam będzie tym lepiej.
Następnie każdy kawałek obsmażam na oleju, po czym układam w
żaroodpornym naczyniu. Tłuszcz ze
smażenia także wlewam do mięsa. Zasypuję ryżem i wlewam wodę.
Zakryte naczynie wkładam do gorącego piekarnika.
Piekę około
godziny, 200 st. C
Najlepiej smakuje z surówką
pekinki i innych warzyw.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
wyglądają bardzo apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńmusiały być pyszne i jak musiało pachnieć przyprawami:D
OdpowiedzUsuńoj tak, zapach wspaniały:)
UsuńAż się głodna zrobiłam. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na prawdę smaczne, polecam:)
Usuńjestem głodna, tyle :))), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam :)
Usuńmniam,ale narobiliście mi smaka
OdpowiedzUsuńAle ryż cały musi być przykryty woda ?
OdpowiedzUsuńPowinien, zależy jakie naczynie. Wody do ryżu ma być 2:1
Usuń