poniedziałek, 1 lipca 2013

Po-kompotowe ciacho

Zapraszam na pyszne ciasto z owocami z kompotów.
Zazwyczaj kompot wypijamy, a owoce zostają, ja wtedy piekę ciasto:)

Tym razem po kompotowe brzoskwiniowo śliwkowe;)


50 dag mąki pszennej
25 dag miękkiego masła
20 dag cukru
3-4  łyżki cukru cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 ml maślanki
5 jajek
Owoce z kompotu (śliwki i brzoskwinie) około 60 dag  





Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny, w jednej misce łączę/ kruszę mąkę, masło i cukry.  Powstanie sypkie ciasto. W drugiej  misce miksuję maślankę  z jajkami  i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.  
Odsypuję szklankę sypkiego ciasta i odkładam na posypanie wierzchu ciasta.
Owoce ze słoików odcedzam , następnie mieszam z suchym proszkiem budyniowym.
Do reszty wlewam zmiksowane jajka z maślanką. Łączę całość łyżką, mieszam byle parę razy, mają pozostać grudki.  Gotowe przekładam do  wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.  Na ciasto wykładam owoce i posypuję  pozostałym sypkim ciastem.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut, termo obieg 180 st. C 



6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...