Zapraszam na pyszne ciasto z owocami z kompotów.
Zazwyczaj kompot wypijamy, a owoce zostają, ja wtedy piekę ciasto:)
Zazwyczaj kompot wypijamy, a owoce zostają, ja wtedy piekę ciasto:)
Tym razem po kompotowe brzoskwiniowo śliwkowe;)
50 dag mąki pszennej
25 dag miękkiego masła
20 dag cukru
3-4 łyżki cukru
cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 ml maślanki
5 jajek
Owoce z kompotu (śliwki i brzoskwinie) około 60 dag
Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny, w jednej misce
łączę/ kruszę mąkę, masło i cukry.
Powstanie sypkie ciasto. W drugiej
misce miksuję maślankę z
jajkami i 2 łyżeczkami proszku do
pieczenia.
Odsypuję szklankę sypkiego ciasta i odkładam na posypanie
wierzchu ciasta.
Owoce ze słoików odcedzam , następnie mieszam z suchym
proszkiem budyniowym.
Do reszty wlewam zmiksowane jajka z maślanką. Łączę całość
łyżką, mieszam byle parę razy, mają pozostać grudki. Gotowe przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na ciasto wykładam owoce i posypuję pozostałym sypkim ciastem.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 50 minut,
termo obieg 180 st. C
Proste .pyszne
OdpowiedzUsuńdokladnie:)
UsuńProste .pyszne
OdpowiedzUsuńzawsze to jakiś sposób na owoce z kompotu:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)
już biegnę, dzięki:)
UsuńPiękne to ciacho, istna rozkosz
OdpowiedzUsuń