Wątróbka...jedni ją uwielbiają inni nie cierpią, my należymy do pierwszej grupy:)
Lubimy wątróbkę, smażoną, duszoną, w sosie, lub kluski wątrobiane do rosołku..pycha:)
Lubimy wątróbkę, smażoną, duszoną, w sosie, lub kluski wątrobiane do rosołku..pycha:)
Warto polubić wątróbkę, ponieważ zawiera sporo wartości odżywczych i witamin A, D, B2, B12. PP oraz kwasu foliowego.
Dzisiaj polecam wątróbkę w sosie, z młodymi ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje wyśmienicie;)
Wystarczy wymoczyć ją w mleku aby pozbyć się goryczki i nadać jej delikatnego smaku;)
Wątróbka drobiowa w pysznym sosie |
około 70 dag wątróbki indyczej
około pół litra mleka ( tyle aby namoczyć wątróbkę )
2 średnie cebule
smalec lub olej
1-2 łyżki mąki do obtaczania wątróbki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki czarnego pieprzu ( ziarenka)
płaska łyżeczka czosnku w granulkach
pełna łyżka słodkiej papryki
sól i pieprz mielony do smaku
Wątróbkę opłukują pod bieżącą wodą , przekładam do miski i zalewam mlekiem. Odstawiam na godzinę-dwie.
Po tym czasie osaczam wątróbkę na durszlaku, i obtaczam każdy kawałek w skrobi kukurydzianej ( można w mące).
W szerokim rondlu rozpuszczam smalec i podsmażam po kolei przygotowane kawałki, te obsmażone przekładam na bok rondla i smażę kolejne.
Dodaję listki laurowe, pieprz zielony, ziele angielskie, i posypują solą każdą przesmażoną porcję.
Osobno smażę cebulę, pokrojoną w pół plasterki.
Do ze smażonej wątróbki wlewam gorącą wodę, dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam papryką, czosnkiem w granulkach i gotuję wolno jakieś 10 -15 minut.
Na koniec doprawiam solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
wątróbka drobiowa |
wątróbka w sosie |
Ciekawie podana wątróbka, którą ja lubię :)
OdpowiedzUsuńzajebisty przepis zrobiłem i dzieciaki zachwycone
Usuńśrednio lubię wątróbkę, ale ta wygląda całkiem apetycznie, skusiłabym sie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu:)
Usuńhah.. no ja właśnie do tych co jej nie lubią..
OdpowiedzUsuńale tak sobie myślę: czy kurczę! w tym sosie nie byłaby jednak doobra? :D
Dobra,to mało powiedziane, jest prze pyszna :)
UsuńUwielbiam wątróbkę i to najbardziej drobiową, więc wg mnie to świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję Olu,zgadza się :)
UsuńWspaniała palce lizać kiedyś wyjadałem tylko cebulkę z wątróbki mojej mamy jak robiła ale ta jest super :D
OdpowiedzUsuńCieszę się ze smakuje :)
Usuńwspaniały
UsuńJa jednak uwielbiam wątróbkę ostro przysmażoną z zewnątrz ale różową w środku.
OdpowiedzUsuńDziwak
Każdy jada jak lubi :)
UsuńŚwietny przepis, wątróbka delikatna, bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przypadła do gustu :)
Usuńbardzo bardzo dobre dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :).
OdpowiedzUsuńTeż robiłam wątróbkę w sosie tylko trochę inaczej- duszoną z cebulką i czosnkiem, zaprawioną śmietaną i posypaną koperkiem.Też pycha.
Znałem tylko wersję smażoną z cebulką (po męsku), chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny sposób podania. Za wątróbką nie przepadam, ale mój mąż byłby zachwycony.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńidealny przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam i praktycznie zawsze jak na obiad jest wątróbka to tylko taka, pyszna w sosie własnym :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo :)
UsuńLudzie! Co ja zrobiłem?! Dodałem jabłko jak dolewałem wody! Pyyyyyszne! Dzięki za przepis i inspirację :)
OdpowiedzUsuńPS. Moja piękniejsza połowa zawsze mówiła, że NIENAWIDZI wątróbki, a tu proszę: jadła aż jej się uszy trzęsły.
Pozdrawiam.
Udana kombinacja, spróbuję następnym razem:) Dziękuję za miły komentarz:)
Usuń
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis,wlasnie zrobilam na obiad,wszystkim smakowalo
Miło mi bardzo;)
UsuńTradycyjne danie tylko papryka w proszku wiec daje kolor czerwony sosu
OdpowiedzUsuńPapryka, musi być :)
Usuń