Kolejne ciasto z użyciem herbaty, zainspirował mnie przepis nutelli z WŻ , pozmieniałam po swojemu, udało się.... ciasto pyszne, aromatyczne, wilgotne, po prostu idealne:D
No ale wystarczy przechwałek,
zapraszam na ciacho:)
2 torebeczki/saszetki expressowej herbaty brzoskwiniowej
1 torebeczka herbaty jabłko z cynamonem
6 połówek brzoskwiń z puszki
2-3 łyżki brązowego cukru
2/3 szklanki oleju ( u mnie z pestek winogron)
3 duże jajka
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej
Łyżeczka sody
Łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli do ubicia jajek
*pojemność szklanki 220 ml
Herbatę wysypuję z saszetek. Cukier i jajka ubijam ze
szczyptą soli ( około 3 minut) Do ubitych wlewam powoli olej, nie przerywając
miksowania wsypuję przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia, i wiórki
herbaty, miksuję do połączenia składników.
Brzoskwinie kroję w drobną kostkę , dodaję na końcu i
mieszam łyżką.
Małą tortownicę (22
cm) smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą . Przekładam ciasto i wstawiam do nagrzanego
do 180 st C piekarnika, piekę około godziny.
Po upieczeniu zostawiam ciasto na
10 minut w uchylonym piekarniku, Następnie wyciągam i oprószam cukrem pudrem.
z daleka wyglądało trochę jak z makiem, a to herbata! :)
OdpowiedzUsuńAle mnie się podoba, ja bym zjadła.. bo ciekawi mnie ten dodatek :)
Pycha, polecam, warto :)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia :)
Usuń