Kolejnym produktem firmy SYS którego spróbowałam to kapuśniak. Zasmakował całej rodzince, lekko kwaśny i
pożywny, dodałam do zupy kawałek chudego boczku, pyszotka, szybko i
zdrowo, bo Dania Babci Zosi zawierają tylko naturalne składniki;)
W opakowaniu znajdujemy 2 torebki, jedna z warzywami, druga
z przyprawami.
Składniki:
kapusta suszona (min. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula, seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny
kapusta suszona (min. 40%), warzywa suszone 15% (marchew, cebula, seler), kwas mlekowy (kwas), mąka ziemniaczana, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, kminek, pieprz czarny
Do garnka nalałam 750 ml wody, wsypałam do niej warzywa, dodałam łyżkę oleju z pestek
winogron i 10 dag chudego boczku, pokrojonego w malutką kosteczkę,
pomieszałam, doprowadziłam do wrzenia i
gotowałam na małym ogniu 20 minut.
Po tym czasie w szklance wody ( 250 ml) rozprowadziłam
przyprawy i wlałam do garnka z zupą, gotowałam jeszcze 5 minut.
Kapuśniak można podać z ziemniakami lub pieczywem.
Smaczna zupka, polecam gorąco;)
Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...
OdpowiedzUsuń