Z gulaszem można kombinować do woli, wg smaku, tym razem ugotowałam z grzybami z dodatkiem aromatycznego imbiru i oregano, pachniało w całym domu, pyszotka, zapraszam:)
1 kg mięsa z udźca indyka
cebula
3 ząbki czosnku
250 g mrożonych grzybów
Liść laurowy Kamis
3 kulki ziela angielskiego Kamis
10 kulek czarnego pieprzu Kamis
łyżeczka mielonego imbiru Kamis
½ łyżeczki oregano Kamis
łyżka mielonej suszonej włoszczyzny
łyżka słodkiej papryki Kamis
sól i pieprz mielony do smaku Kamis
skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
olej do podsmażenia
mięsa
Mięso myję i dzielę na mniejsze kawałki, podsmażam razem z
pokrojoną w piórka cebulą. Gdy puści sok dodaję
grzyby ( zmrożone) , nakrywam pokrywką
i duszę aż grzyby się rozmrożą.
Po tym czasie dodaję przyprawy, i
posiekany czosnek. Zalewam gorącą wodą, ilość zależy od potrzeby.
Duszę całość do miękkości mięsa.
Na koniec zagęszczam
skrobią, i doprawiam do smaku, solą i pieprzem mielonym.
Gulasz można podać z ziemniakami, świeżym chlebem, lub kaszą
np. perłową czy gryczaną.
Moje klimaty. Jutro będę robić bitki z indyka ;)
OdpowiedzUsuńMięsko już się kisi w przyprawach. Pozdrawiam
Tak jakoś polubiliśmy indyka, często z niego gotuję:)
Usuńmniam!:) takie obiadki to ja bardzo lubię i szybko się robi, gdy jest drób:)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuń