Smażenie powideł nie musi być czasochłonne , od kiedy poznałam przepis na "powidła śliwkowe dla leniwych" innych nie smażę, są pyszne i szybkie.
To powidła nie tylko dla "leniwych" ale i oszczędnych , czas gotowania od 3- 5 ciu godzin, smażenie z mieszaniem raptem pół godzinki.
Spróbujcie, warto:)
szybkie rewelacyjne powidła |
3 kg śliwek bez pestek
3 łyżki octu
pół kg cukru
Śliwki myję, przecinam na pół i wyciągam pestki. Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę.
Po tym czasie zaczynam gotowanie, niech Was nie pokusi zamieszać w garnku!!!nie wolno mieszać!!! nie potrząsać!!!
Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin, czas uzależniony jest od soczystości śliwek. Po odparowaniu soku zaczynam mieszać, raz za czas , aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości ( od pół do 1 godziny)
Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków , odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.
*P*O*L*E*C*A*M* *B*O* *D*O*B*R*E *
Takie powidła są przepyszne :) powiem szczerze, że chodzą za mną od bardzo długiego czasu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Madziu i czekam na kolejne inspiracje :)
Dziękuję, również pozdrawiam :)
UsuńWypróbuję, dzięki za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, również pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam, mogłabym jeść nie łyżkami, a słoiczkami ;-)
OdpowiedzUsuńMam tak samo :)
UsuńPrzyznam szczerz takich nie robiłam, zawsze smażę kilka dni i dużo mieszam robię ta czasochłonne ale podoba mi się Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam Alinko :)
Usuńfajne i rzeczywiście mało skomplikowane :)
OdpowiedzUsuńZa rok spróbuje. Ja teraz korzystałam z piekarnika :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńZapisane! :) a ciekawe czy może być ocet balsamiczny ciemny?
OdpowiedzUsuńTego nie wiem Zuza :)
UsuńMoim zdaniem nie. Zmienia smak i ma inną konsystencję niż zwykły ocet.
UsuńOj takie leniwe powidła to ja lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA spodobało mi się, owszem.Joasia zrobiła, dala słoiczek i skierowała na tę stronę.Właśnie się smażą.Munia.
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo;)
UsuńZrobiłam, są przepyszne. Nie mieszałam w ogóle, bo się nie doczytałam, że trzeba ale i tak nic nie przywarło a smak niesamowity. Jutro robię kolejną partię. Dziękuję Madziu za podpowiedź, bo wcześniej mieszanie powideł było koszmarkiem.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo;)
UsuńA tego octu nie czuć? bo nie cierpię tego smaku...
OdpowiedzUsuńNie czuć octu ;)
UsuńOk, dzięki
UsuńDoskonale właśnie upichciłam.6kg sliwek węgierek gotowalam wolniutko 5 godz......teraz w słoiczki i gotowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Kasia
Cieszę się bardzo;)
UsuńCiekawa metoda Madziu, ale ostatnio jestem zbyt leniwa nawet na takie leniwe powidła :D
OdpowiedzUsuńSkąd ja to znam Edytko:D
UsuńPróbował ktoś metody niemieszania z innymi owocami,np.maliną??
OdpowiedzUsuńW przepisie właśnie nie miesza się z innymi owocami. Też wcześniej myślałam o dodaniu maliny, ale tę już zawekowałam. Nie wiem, czy nie szkoda malin na taką mieszankę... U mnie powidła właśnie się gotują, bez przykrycia.
UsuńPowidła są ze śliwe, dodatek malin to marmolada, więc nie ta metoda :)
UsuńUgotowałam powidła wg przepisu. U mnie woda odparowała szybciej (miałam 2kg śliwek), a na dnie garnka pojawiła się warstwa do... zeskrobania i wyrzucenia. Proporcje jednak są OK, a efekt - smakowity:)
OdpowiedzUsuńWidocznie sliwki nie miały duzo soku, napisałam " czas uzależniony jest od soczystości śliwek"
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńSuper przepis... wlasnie gotuje...a gdzie kupię takie nakładki na sloicxki? Pozdrawiam
Kupiłam w Netto :)
UsuńCiekawa jestem czy z innymi śliwkami np renlkodami też by się udało ?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, dla mnie powidła to tylko węgierki ;)
UsuńMam pytanie - czy smaży Pani w jakimś specjalnym garnku do powideł , czy może być zwykły.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, smażę w zwykłym garnku 😉
Usuńrobię od kilku ładnych lat, zawsze wychodzą super i zawsze pierwsze znikają z zapasów...
OdpowiedzUsuńu nas tak samo, innych nie chcą :)
UsuńPychota polecam i życzę smacznego
OdpowiedzUsuńRobiłam w zeszłym roku są przepyszne przepis wybitny dziękuję i polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
Usuń