Przypomniałam sobie o starym przepisie na zapiekankę z rybą i pieczarkami, troszkę go ulepszyłam, dodałam inne zioła i przyprawy.
Zapraszam na pyszną zapiekankę pachnącą szałwią:)
1 kg mintaja lub dorsza
60 dag pieczarek
3 cebule
40 dag sera żółtego
5 jajek ugotowanych na twardo
150 ml śmietany 12 %
2 jajka
Mąka do obtaczania ryb
Olej do smażenia
Przyprawy, wszystkich po łyżce
Słodka papryka
Szałwia
Czosnek w granulkach
Zioła prowansalskie
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pieprz ziołowy
płaska łyżeczka soli
Filety jeśli mrożone odmrażam i pozostawiam na durszlaku aby
całkiem odciekła z nich woda.
Następnie kroję je na kawałki. Obtaczam każdy kawałek z
mące i smażę na oleju. Odstawiam.
Pieczarki
obieram i kroję w plasterki,
opłukuję na sicie, następnie obgotowuję, odcedzam i przesmażam razem z
pokrojoną w plasterki cebulą.
Jajka obieram i kroję w plasterki. Ser trę na tarce o
grubych oczkach.
Śmietanę łączę z jajkami i w/w przyprawami bez papryki.
Blaszkę do zapiekania wykładam papierem do pieczenia ( tym razem
miałam pomocniki i wyłożył folią
aluminiową, nie polecam!!)
Układam warstwami, pierwsza to ryby, posypuję je suszoną
szałwią. Na ryby wykładam plasterki jajek. Na jajka pieczarki z cebulą. Całość zalewam masą śmietanowo jajeczną, na
wierzchu rozkładam starty żółty ser, posypuję go słodką papryką.
Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 40 minut.
Do zapiekanki doskonale pasuje ketchup pikantny.
Smacznego:)
Super pomysł na rybę
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńrybnej zapiekanki jeszcze nie robiłam, wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZrób Aniu, nie będziesz żałowała;)
Usuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńŁał ale pysznie tu u ciebie mniami :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewunia:)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam :)
Usuń