Serdecznie dziękuję całej wspaniałej dziesiątce za udział w zabawie, i zapraszam do następnych konkursów.
Wybór jak zwykle trudny.... no ale trzeba było wybrać, a nam tak bardzo przypadł do gustu przepis Pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej... jego autorką jest Jolanta Banaszak , serdecznie gratuluję Jolu, i proszę o przesłanie danych do wysyłki dla Kamisa na moją skrzynkę.
Chcę jeszcze wyróżnić Monikę Piekarską, za spore zaangażowanie i dodanie aż 5-ciu pysznych przepisów , mam dla Ciebie Moniko nagrodę niespodziankę, proszę o przesłanie danych do wysyłki na moją skrzynkę;)
A oto zwycięski przepis, wraz ze zdjęciem:)
Jolanta Banaszak
witam..oto i pyszny indyk grillowany w akompaniamencie salsy truskawkowej..Sama nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem takich nietypowych połączeń, ale muszę przyznać, że duet bardzo smaczny. Salsa ostra, świetnie współgra z soczystym mięsem.
Składniki:
4-5 podłużnych pasków wyciętych z piersi indyka
Marynata:
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka soli czosnkowej Kamis
1 łyżeczka ostrej papryki Kamis
1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego Kamis
1 łyżka musztardy Dijon Kamis
1 łyżka pikantnego ketchupu
sok z połowy cytryny
Salsa:
pół szklanki pokrojonych w kosteczkę truskawek
łyżeczka płynnego miodu
łyżka soku z cytryny
chili pieprz cayenne Kamis
pieprz czarny mielony Kamis
Składniki na marynatę wymieszać i umieścić w niej mięso. Marynować 2h w lodówce.
Truskawki wymieszać z miodem i cytryną, a kiedy puści soki - doprawić przyprawami według uznania.
Mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, nie usuwać nadmiaru marynaty, grillować z obu stron na brązowo złoty kolor. Podawać z salsą z truskawek
*Zapomniałam dodać, że do salsy jeszcze należy dodać łyżkę posiekanej, świeżej kolendry lub pół łyżeczki przyprawy kolendry Kamis
Jeszcze raz gratuluję wszystkim smacznych potraw, i zapraszam do kolejnych konkursów:))
Ojej :) Dziękuję bardzo za wyróżnienie, bardzo bardzo bardzo się cieszę :):****
OdpowiedzUsuńGratuluję raz jeszcze, i zapraszam znowu:)
UsuńMoje gratulacje :)
OdpowiedzUsuń