Dzisiejsze leczo powstało z braku cukinii którą zastąpiłam młodą kapustą;)
Użyłam także świetnej przyprawy jaką jest
czybrica firmy Royal Brand
Czubrica, spokrewniona z cząbrem, przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów.
_________________________
Polecam przyprawy Royal Brand ponieważ zawierają wyłącznie naturalne składniki.
Leczo z młodą kapustą :
składniki
6 szt. czerwonej papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
ćwiartka młodej kapusty
2 marchewki i 1 pietruszka
25 dag chudego boczku
30 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie drobiowa)
1 l soku pomidorowego
Olej słonecznikowy około 100 ml
2 listki laurowe
2-3 kulki ziela ang.
Pieprz kolorowy ziarenka około łyżeczki
2-3 łyżki papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól ziołowa ( łyżeczka)
Najpierw przygotowuję potrzebne składniki, później gotowanie idzie szybciutko.
Papryki myję, usuwam nasiona i białe błonki następnie
kroję w paseczki lub większą kostkę. Cebulę obieram, myję i dzielę na pół
plasterki. Obrany czosnek kroję w plasterki.
Obraną i umytą kapustę szatkuję.
Marchew i pietruszkę trę na tarce ( oczywiście obrane i umyte)
Boczek i kiełbasę kroję w kosteczkę.
W garnku podgrzewam
olej, dodaję cebulę, boczek i kiełbasę, duszę chwilę. Dodaję tarte warzywa i
wsypuję przyprawy, można podlać szklanką gorącej wody. Po chwili dodaję paprykę
i wlewam sok pomidorowy, mieszam, nakrywam pokrywką i duszę jakieś 15 minut.
Po
tym czasie dodaję poszatkowaną kapustę, jeśli nasze leczo jest zbyt gęste
dolewam gorącej wody, wg uznania, i gotuję
do miękkości kapusty.
Na koniec doprawiam do smaku pieprzem , solą i posypuje
zieloną pietruszką.
Super smaki:)
OdpowiedzUsuńOj tak:)
Usuń