sobota, 13 lipca 2013

Proste babeczki

Na szybko, z gotowych kruchych korpusów, ze świeżymi owocami i pysznym kremem....zapraszam:))


24  kruche spody na babeczki
marmolada do wysmarowania spodów ( około 6 łyżek)
budyń śmietankowy z cukrem  + 2 pełne łyżki mąki pszennej
½ l mleka
10 dag miękkiego masła
dowolne owoce u mnie borówki i maliny (około ½ kg)





Rozpoczynam od przygotowania kremu.  Mąkę mieszam z proszkiem budyniowym, zagotowuję 2/3 mleka, w 1/3 dokładnie rozprowadzam mąkę z budyniem, wlewam na gotujące się mleko, cały czas mieszam do momentu zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Gdy budyń jest zimny, miksuję go z masłem.
Kruche korpusy  na babeczki smaruję marmoladą. Dekorator napełniam kremem i nakładam na babeczki.
Owoce myję i osuszam, następnie układam na wierzch ciastek. Można posypać tartą czekoladą lub posypać kakao.
Proste, ale bardzo smaczne babeczki.  


1 komentarz:

  1. Szanowna Pani
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...