Konkurs dobiegł końca, wzięło w nim udział 10 osób, które nadesłały w sumie 24 przepisy:) Miałam nadzieję że będzie więcej chętnych, ale pewnie to wina wakacji;D
Serdecznie dziękuję uczestnikom , komentującym i udostępniającym ;)
Wszystkie przepisy są kuszące i zasługują na wyróżnienie i było mi naprawdę ciężko wybrać, dobrze że mam przygotowane aż 4 nagrody.
Tak więc, pierwsza nagroda książka Kuchnia Polska + przyprawy powędruje do Magdy Tabaczyk , wszystkie Jej przepisy są do wypróbowania, ale szczególnie spodobał mi się ten:
Truskawki tiramisu po polsku
Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów, 300 g świeżych truskawek, 250 g półtłustego twarogu, 100 g cukru pudru, 200 ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100 ml świeżo zaparzonej kawy, 10 g mlecznej czekolady.
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą.
Tańsza i owocowa wersja włoskiego klasycznego deseru idealna na urodziny:)
autor przepisu Magda Tabaczyk
Druga nagroda książka Kuchnia Czeska + przyprawy jest dla Elżbiety Dziurkowskiej,
za Budyniowo- owocowy wypas.
2 budynie wiśniowe
2 budynie śmietankowe ( wszystkie budynie bez cukru)
2 litry mleka + szklanka
cukier według własnego gustu
żelatyna
200 g okrągłych biszkoptów
szklanka malin
pół szklanka jagód
szklanka ciemnego winogronu
3 kostki gorzkiej czekolady
Budynie gotujemy wieczorem dzień wcześniej, to nam o połowę skróci czas pracy nad ciastem. Jeszcze ciepły mieszamy kilka razy, aby podszedł wodą. Żelatynę namaczamy w połowie szklanki mleka, według zaleceń producenta na litr masy. Podgrzewamy i wlewamy do wiśniowego budyniu miksujemy aż masa będzie gładka i jednolita. Dno dużej tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy je różową masą. Odstawiamy do lodówki aby stężała. Namaczamy żelatynę dla drugiej części budyniu i postępujemy dokładnie tak samo jak za pierwszym razem.. Gdy pierwsza masa stężeje układamy na niej maliny i jagody. Zalewamy jasnym budyniem z żelatyną i znów odstawiamy do lodówki. Po czasie gdy masa będzie tężała, ale nie całkiem twarda dekorujemy górę, chodzi o to aby dekoracja związała się z podłożem. Winogrona kroimy na pół i układamy na brzegu, a na środek ścieramy na tarce czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Elżbieta Dziurkowska
Książka Kuchnia Rosyjska + przyprawa powędruje do Bez Pszenicy
za Kokosowy sernik z kiwi
masa serowa:
500g twarogu sernikowego
8 łyżek ksylitolu
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka masła
dekoracja:
300g śmietany kremówki 30%
2 łyżki wiórek kokosowych
2-3 kiwi
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy.
Wylewamy do okrągłej blaszki wysmarowanej masłem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170st.C.
Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno. Dodajemy wiórki. Mieszamy.
Nakładamy na ostudzony sernik.
Kiwi obieramy. Kroimy w plasterki. Wycinamy kwiatki. Dekorujemy nim sernik.
Sernik przechowujemy w lodówce.
UWAGA: gdy lubimy bardziej słodkie wypieki, możemy dodać łyżkę cukru pudru podczas ubijania śmietany kremówki.
UWAGA 2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jest po prostu zdrowszy.
Bez Pszenicy
Nagroda 4 książka Kuchnia Węgierska + przyprawa za cudne
Lawendowe motylki otrzymuje Edyta Hass
Kruche, słodko kwaśne z lekką nutką goryczki, ciasteczka bez jajek
Składniki:
150 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki ryżowej
75 g mąki żytniej chlebowej
100 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania i ewentualnego zagęszczenia ciasta
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 dokładnie wyszorowana i sparzona cytryna
łyżka suszonych kwiatów lawendy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W misce rozetrzeć miękkie masło.
Dodać wszystkie trzy przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty z
niej sok. Ja odrapałam skórkę z cytryny ze sterem, ale lepiej otrzeć ją drobną tarką.
Na koniec dosypać kwiaty lawendy.
Mikserem szybko wymieszać wszystkie składniki, a następnie równie szybko połączyć je dłonią.
Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut.
Schłodzone rozwałkować na dobrze podsypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm, wyciąć foremką
nieduże motylki i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Piec w temperaturze 160°C termo obieg przez 13-18 minut do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)