środa, 31 lipca 2013

Kawa mrożona na dwa sposoby

Nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia kubka mocnej kawy, jednak w upalne dni wolę popołudniową mrożoną kawusię , wyśmienity deser:)
Podaję dwa sposoby na szybko i na zapas:)


potrzebujemy:

kawa rozpuszczalna ( u mnie Jacobs)
chude mleko
mleczko do kawy lekkie Mlekovita z magnezem
kostki lodu 
kora cynamonu Kamis
ziarna kardamonu Kamis

Wersja na szybko:
Do wysokiej szklanki wsypuję dwie łyżeczki kawy i zalewam ciepłą wodą, około 50 ml, mieszam dokładnie, dodaję kostki lodu ( wg gustu) i zalewam mleczkiem z magnezem Mlekovita. Na wierzch ścieram cynamon i posypuję rozgniecionym kardamonem...pyszota;))




Wersja na zapas:)

8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalewam ciepłą wodą ( około 300 ml) po całkowitym rozpuszczeniu przelewam do pojemnika lub woreczka na lód, zostawiam aby całkiem ostygła i wstawiam do zamrażarki.


Później zostaje nam tylko zamrożone kostki wsypać do szklanki zalać mlekiem i delektować się pyszną mrożoną kawą w upalne dni:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...