Zapraszam na szybki i smaczny obiad, Pappardelle z sosem z tuńczyka.....
Prosty sos, dosmaczony szczypiorkiem i śmietaną, z rewelacyjnym makaronem Pappardelle Czaniecki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( 2x 185 g)
2 cebule
Pół pęczka szczypiorku
2-3 łyżki oleju
Czosnek w granulkach
1-2 łyżeczki -wg gustu
Zioła prowansalskie 1
łyżka -wg gustu
Sól i pieprz do smaku
Kubek śmietany ( 180 ml)
Makaron gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, al dente. Po ugotowaniu
odcedzam.
Szczypiorek płuczę pod bieżącą wodą i drobniutko siekam.
Tuńczyka odsączam lekko
z zalewy na durszlaku.
Obraną, umytą i osuszoną cebulę kroję w kosteczkę,
przekładam do rondla i duszę na oleju do
miękkości, cały czas mieszając.
Następnie dodaję odsączonego tuńczyka , mieszam i doprawiam .
Zalewa gorącą wodą ( tylko tyle wody aby
przykryła lekko zawartość rondla) gotuje chwilkę i dodaję śmietanę, na koniec
dodaję posiekany szczypiorek.
Mieszam i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
Makaron przekładam do garnka, dodaję sos i mieszam. Nakładam
na talerze i podaję..
Smacznego.
zrobiłam i mmm, mocno smaczne jedzonko
OdpowiedzUsuńMiło mi że zasmakowało:)
Usuńmakaron i sos - pycha!:) ja robię przeważnie w sosie pomidorowym, ten śmietanowy też fajny:)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam Aniu:)
Usuń