piątek, 5 lipca 2013

Pappardelle z tuńczykiem

Zapraszam na szybki i smaczny obiad, Pappardelle z sosem z tuńczyka.....
Prosty sos, dosmaczony szczypiorkiem i śmietaną, z rewelacyjnym makaronem Pappardelle Czaniecki

2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( 2x 185 g)
2 cebule
Pół pęczka szczypiorku
2-3 łyżki oleju 
Czosnek w granulkach  1-2 łyżeczki -wg gustu
Zioła prowansalskie  1 łyżka -wg gustu
Sól i pieprz do smaku
Kubek śmietany ( 180 ml)





Makaron gotuję w osolonej wodzie  z dodatkiem łyżki oleju, al dente.  Po ugotowaniu odcedzam.

Szczypiorek płuczę pod bieżącą wodą i drobniutko siekam.

Tuńczyka odsączam lekko  z zalewy na durszlaku.

Obraną, umytą i osuszoną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam do rondla  i duszę na oleju do miękkości, cały czas mieszając.  

Następnie dodaję odsączonego tuńczyka , mieszam i doprawiam  . 

Zalewa gorącą wodą ( tylko tyle wody aby przykryła lekko zawartość rondla) gotuje chwilkę i dodaję śmietanę, na koniec dodaję posiekany szczypiorek. 

Mieszam i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.

Makaron przekładam do garnka, dodaję sos i mieszam. Nakładam na talerze i podaję..








Smacznego.

4 komentarze:

  1. zrobiłam i mmm, mocno smaczne jedzonko

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron i sos - pycha!:) ja robię przeważnie w sosie pomidorowym, ten śmietanowy też fajny:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...