Gofry, smak lata, dzieciństwa, każdy je lubi, jedni z czekoladą , z cukrem pudrem, lub z różnymi polewami, ale najsmaczniejsze moim zdaniem są z bitą śmietaną, i owocami :D
Zapraszam na pyszne gofry:)
Na 16 małych gofrów:
50 dag mąki pszennej
3 duże jajka
szklanka oleju
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Szklanka mleka
Szklanka wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
3 śmietany 30% ( 600 ml)
3 śmietan fixy
Dowolne owoce
Cukier puder
Jajka wybijam do miski, wlewam olej, wodę i mleko, całość dokładnie mieszam. Dodaję cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, szczyptę soli, przesiewam mąkę, wszystko porządnie miksuję, aby nie było grudek.
Rozgrzewam gofrownicę . Piekę gofry do zrumienienia, czasu nie podam, trzeba wyczuć swoją gofrownicę.
Po upieczeniu studzę je na kratce.
Śmietanę wlewam do wysokiego naczynia i ubijam ze śmietan fixem i niewielką ilością przesiewanego cukru pudru.
Wykładam na przestudzone gofry, posypuję dodatkowo pudrem, dodaję owoce i podaję.
Uwielbiam gofry - a podane w tak owocowej wersji są jeszcze smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznościowo. Jeśli wychodzą takie jak w nadmorskich cukierenkach to gratuluję ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu są bardzo podobne:)
smacznie wyglądają,chciałoby się od razu takiego zjeść
OdpowiedzUsuń:)
Dziękuję :)
UsuńRzeczywiscie smak bardzo odleglego dziecinstwa... :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za udzial w akcji!
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl