wtorek, 29 października 2013

Kawałki indyka w pikantnym sosie

Zawsze myślałam że bez liścia laurowego i ziela angielskiego nie ma dobrego gulaszu...myliłam się. Dzisiaj zaszalałam, przyprawiałam na wyczucie, i dobrze zrobiłam, wyszło pyszne , pikantne i aromatyczne danie. 


Około kg mięsa z indyka

Cebula

marchewka

3 ząbki czosnku

Smalec

Sos sojowy grzybowy 2 łyżki


Curry indyjskie Kamis płaska łyżeczka



Chilli wg smaku ( u mnie  ¼ łyżeczki )

Papryka słodka 2 łyżki

2 -3 łyżeczki  koncentratu pomidorowego 

Bukiet smaku  Kamis 2 łyżeczki

2 łyżki  śmietany + 2 łyżki  skrobi kukurydzianej do zagęszczenia

*ilość przypraw orientacyjna, każdy doprawia wg własnego smaku



Mięso myję i dzielę  na średniej wielkości kawałki . Użyłam mięsa z udźca indyka.

Cebulę , marchew i czosnek obieram . W garnku topię smalec i podsmażam cebulę , dodaję mięso, plasterki czosnku, kawałki marchwi, duszę całość aż mięso puści sok. 

Po tym czasie dodaję przyprawy, mieszam i podlewam gorącą wodą.  Gotuję pod przykryciem około godziny, do miękkości mięsa. 

Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam skrobią rozmieszaną ze śmietaną.  Jeśli jest potrzeba doprawiam solą. Całość doprowadzam do wrzenia .

 Podałam z brązowym ryżem i ogórkami konserwowymi.








poniedziałek, 28 października 2013

Dorsz zapiekany z Grana Padano

Pyszna zapiekanka , dorsz, Grana Padano, cebula i .....majonez, dość kaloryczne danie, ale uważamy ze raz za czas można sobie pozwolić na takie przyjemności:) 



60 dag filetu z dorsza

1 cebula

2 łyżki majonezu



Mąka do obtoczenia ryby

Olej do podsmażenia ryby i cebuli




Filety z dorsza  odmrażam i odsączam z wody, dzielę na odpowiednie kawałki.  Każdy kawałek solę i posypuję przyprawami, po pół godzinie obtaczam w mące i lekko smażę  na oleju. Przekładam do żaroodpornego naczynia.  Cebulę obieram i  kroję w piórka, przesmażam do miękkości na  pozostałym z ryby tłuszczu. 
Kawałki   dorsza smaruję majonezem , na wierzch wykładam  usmażoną cebulę, na górę trę ser . Naczynie z rybą wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakieś  15-20 minut.








piątek, 25 października 2013

Makaron osiem smaków

U nas też nie zabrakło makaronu w dniu jego święta:) Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, przyrządziłam makaron osiem smaków od Royal Brand, pyszności, będą powtórki. Polecam gorąco:) 


potrzebujemy :


wodę

olej do podsmażenia, u mnie z pestek winogron

sos sojowy grzybowy

sól morska   

pieprz świeżo mielony 




Zawartość opakowania przesypałam do rondla, zalałam wodą i gotowałam do miękkości makaronu.
Po tym czasie odcedziłam z wody. Przełożyłam na gorący olej , przyprawiłam, poddusiłam aby nabrało smaku przypraw i gotowe. Pyszne, aromatyczne i pikantne danie, takie jak lubimy..pyszota, polecam:)

Skład mieszanki:
makaron jajeczny
makaron sojowy
suszone boczniaki
suszone pieczarki
suszona kapusta
suszona cebula
suszone pomidory
suszony szczypiorek
suszone papryczki chilli




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*





środa, 23 października 2013

Duszone żeberka

Kolejna odsłona duszonych żeberek, ze świetną przyprawą do grilla gaucho steak i czubrycą. Polecam na obiad, do tego surówka z kapusty kiszonej..pycha:))




Kg żeberek 

Smalec 

Do marynaty: 

Mieszanka przypraw do grilla ( gaucho steak) 2-3 łyżki  


Ponadto 


Sos sojowy 2 łyżki





Żeberka myję, i kroję na odpowiednie kawałki. Nacieram przyprawami , mieszam i odstawiam na jakieś 2 godzinki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

Po tym czasie mięso obsmażam na smalcu, dodaję paprykę w proszku i sos sojowy.  Dobrze obsmażone podlewam gorącą wodą i duszę do miękkości. 

Na koniec redukuję płyn.  Pozostałym tłuszczem można polać ziemniaki.



wtorek, 22 października 2013

Jesienny miszmasz owocowy


Pyszne jesienne ciasto, gruszki, jabłka, kokos, żurawina, kakao.... całość przyprawiona cynamonem,  kusi zapachem, nie można mu się oprzeć :D



Jabłka i gruszki ( w sumie około 1 kg)

Szklanka cukru

¾ szklanki oleju

6 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżki  kakao Gellwe 

Łyżeczka sody Gellwe 

Łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe 

Pełna łyżka  cynamonu

100 g żurawiny suszonej


3 łyżki kokosu





Owoce myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski, zasypuję ¾ szklanki cukru i zalewam olejem. Odstawiam na godzinkę.

Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku.  W osobnej misce łączę mąkę, kokos, kakao, sodę , cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia.  Następnie łączę wszystkie składniki razem, mieszam je łyżką.

Wykładam na blaszkę która wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Piekłam  45 minut w temperaturze 160 st. C termo obieg

Ciasto można polać polewą.




*inspiracja z wż -irena sikora


poniedziałek, 21 października 2013

Zapiekanka z makaronem i szynką

Zapraszam na przepyszną zapiekankę z makaronem, szynką i serem do pizzy od Euroser , doprawioną aromatycznymi ziołami. 






5 jajek

200 ml śmietany  12 lub 18 %

15 dag tartego sera do pizzy Euroser

200 g koncentratu pomidorowego

Zioła dalmatyńskie 2 łyżki

Pół łyżeczki chilli

Czosnek z młynka  2 łyżeczki

Sól i pieprz mielony wg smaku

30 dag szynki

Olej do formy






Najpierw gotuję makaron, na pół twardo, odcedzam go, hartuję  i odcedzam.

W  misce mieszam jajka ze śmietaną, dodaję koncentrat  i przyprawy, na koniec tarty ser, wszystko dokładnie łączę.
Szynkę kroję w kostkę. 

Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, wykładam część makaronu, następnie część szynki, znowu warstwa makaronu i szynki, na górę makaron. Całość zalewam mieszanką jajeczną.

Zapiekam  około 20 minut w 170 st. C

Masa jajeczna jest gęsta, jeśli ktoś  lubi sos rozlewający  się i sklejający makaron może użyć kremówki i dać mniej sera żółtego.







niedziela, 20 października 2013

Łopatka w sosie z nutką grzybów

Aromatyczne mięsko, z dodatkiem wspaniałych przypraw i grzybów, podałam z makaronem fettuccine, polecam gorąco;)


Około kg  chudej łopatki wieprzowej


Sos sojowy

Sól 

Pieprz  biały mielony Kamis   pół łyżeczki





Łyżka zmielonych na mączkę suszonych grzybów

smalec



Chudą łopatkę myję i osuszam. Posypuję delikatnie solą  i świeżo zmielonym pieprzem, obsmażam na smalcu z każdej strony. Następnie podlewam wrzątkiem , dodaję przyprawy i zmielone grzyby , mieszam i duszę pod przykryciem do miękkości.

Na koniec można lekko zagęścić mąką lub skrobią, ja zredukowałam płyn i otrzymałam esencjonalny sosik. Podałam z makaronem fettuccine. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

sobota, 19 października 2013

Kotleciki z indyka z czubrycą

Pyszne, aromatyczne i mięciutkie, kotleciki z indyka. Dodatek czubrycy , czosnku niedźwiedziego i  papryki wędzonej nadał im charakteru:) Zapraszam:)


Pierś z indyka około  60 dag



Sól morska


Olej

Skrobia kukurydziana  1-2 łyżki

Śmietana ( 150 ml)




Piersi z indyka myję, wycinam zbędny tłuszcz i ewentualne chrząstki, dzielę na 4 kotlety. Każdy kawałek posypuję  solą, papryką i czubrycą. Smażę na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Następnie podlewam wodą, dodaję czosnek niedźwiedzi i duszę do miękkości. Na koniec wyciągam mięso i zagęszczam sos  skrobią wymieszaną ze śmietaną . Mięso wkładam ponownie do gotowego sosu. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


piątek, 18 października 2013

Udka w pysznej podwójnej panierce

Panierowane udka nie muszą być monotonne, wystarczy użyć ziół i przypraw aby za każdym razem mieć "inne" mięsko. Wykorzystałam nóżki z rosołu. Polecam:)



2 udka z rosołu

duże jajko

pełna łyżka śmietany lub jogurtu

łyżka pomidorów suszonych z  czosnkiem i bazylią Kamis


łyżeczka  mielonej suszonej włoszczyzny

sól

ponadto bułka tarta do panierowania

 olej do smażenia






Udka wyjmuję z rosołu i studzę. 

W miseczce mieszam jajko, śmietanę i przyprawy, mieszam  porządnie widelcem  aż składniki się połączą.  Masą zalewam udka i odstawiam na jakiś czas ( pół godziny) 

Po tym czasie obtaczam w bułce tartej, ponownie  wkładam do masy jajecznej i znowu do bułki tartej. Panierkę dociskam dokładnie  do mięsa.  

Tak panierowane  smażę  na gorącym oleju.

Jeśli zostanie masy jajecznej, wsypuje do niej bułkę tartą i formuję placuszka, smażę go razem z udkami.