Mało kto przyrządza królika, a szkoda, to bardzo zdrowe i chude mięsko. Odpowiednio przygotowane jest soczyste i bardzo smaczne. Zapraszam na królika marynowanego w kefirze i czosnku, duszonego w sosie z dodatkiem między innymi zmielonych grzybów leśnych.
Mięso z królika comber i nóżki ( około
kg)
Na marynatę:
Czosnek z młynka
Sól morska Royal Brand
Kefir około 700 ml
Do sosu;
15 dag masła
Duża cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
Pół łyżeczki imbiru Kamis
Łyżeczka pieprzu ziołowego Kamis
2 łyżki grzybów suszonych mielonych
2 łyżki słodkiej papryki Kamis
Pół łyżeczki chilli Kamis
150 -200 ml śmietany + 2 łyżki skrobi kukurydzianej do
zagęszczenia sosu
Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam
do odpowiedniego naczynia i zalewam
kefirem. Tak zamarynowanego wstawiam do lodówki
najlepiej na noc.
Po tym czasie wycieram ręcznikiem papierowym mięso z kefiru i dzielę na mniejsze porcje. Cebulę obieram i kroję w pół krążki.
W rondlu rozpuszczam
masło, dodaję cebulę i suszoną
włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam, dodaję
przyprawy i podlewam gorącą wodą. Duszę
na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec mieszam
skrobię ze śmietaną i zagęszczam sos. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Dziękuję za wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńMam króliki a nie wiem jak je zrobić.
Aż "zazdraszczam" króliczków:)
Usuńto prawda jest nie doceniany, nawet przeze mnie. ale królik właśnie dobrze prezentuje sie w takim delikatnym sosie;-)
OdpowiedzUsuńOj tak, sosik to podstawa:)
UsuńKrólik na sos i pasztet jest rewelacyjny. Kiedyś mieliśmy hodowlę futrzaków...mięso naprawdę pyszne tyle, że niedoceniane.
OdpowiedzUsuńWłaśnie Elu, niedoceniony, a szkoda:)
UsuńMarzy mi się takie danie, dawno nie jadłam królika...
OdpowiedzUsuńTez mi się marzyło Jolu, dobrze że mamy gdzie kupić kroliki:)
Usuń