czwartek, 10 października 2013

Królik w aromatycznym sosie

Mało kto przyrządza królika, a szkoda, to bardzo zdrowe i chude mięsko. Odpowiednio przygotowane jest soczyste i bardzo smaczne. Zapraszam na królika  marynowanego w kefirze i czosnku, duszonego w sosie z dodatkiem między innymi zmielonych grzybów leśnych.


Mięso z królika comber i nóżki  ( około  kg)

Na marynatę:
Czosnek z młynka
Sól morska   Royal Brand
Kefir około 700 ml

Do sosu;
15 dag masła
Duża cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
Pół łyżeczki imbiru Kamis 
Łyżeczka pieprzu ziołowego Kamis 
2 łyżki grzybów suszonych mielonych
2 łyżki słodkiej papryki Kamis
Pół łyżeczki chilli Kamis
150 -200 ml śmietany + 2 łyżki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu





Mięso z królika myję, nacieram solą i czosnkiem, przekładam do odpowiedniego naczynia i  zalewam kefirem. Tak zamarynowanego wstawiam do lodówki  najlepiej na noc.

Po tym czasie wycieram ręcznikiem papierowym  mięso z kefiru i dzielę na mniejsze porcje.  Cebulę obieram  i kroję w pół krążki.

 W rondlu rozpuszczam masło, dodaję cebulę i  suszoną włoszczyznę , podsmażam. Następnie dodaję kawałki królika, obsmażam, dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą.  Duszę na małym ogniu do miękkości mięsa. 

Na koniec  mieszam skrobię ze śmietaną i zagęszczam sos. Można doprawić do smaku solą i pieprzem.



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

8 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspaniały przepis :)
    Mam króliki a nie wiem jak je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda jest nie doceniany, nawet przeze mnie. ale królik właśnie dobrze prezentuje sie w takim delikatnym sosie;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Królik na sos i pasztet jest rewelacyjny. Kiedyś mieliśmy hodowlę futrzaków...mięso naprawdę pyszne tyle, że niedoceniane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się takie danie, dawno nie jadłam królika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mi się marzyło Jolu, dobrze że mamy gdzie kupić kroliki:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...