Przepyszne paczuszki z ciasta francuskiego, nadziane filetem z piersi kurczaka, otulonym serami pesto. Ser gouda pesto od Euroser nadaje tej potrawie wyrazistego smaku i zachęcającego wyglądu. Zapraszam:)
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Marynata:
curry Kamis
papryka słodka Royal Brand
chili Kamis
czosnek
imbir Kamis
pieprz
sól morska cytrynowa Royal Brand
olej
– ilość przypraw wg smaku
ciasto francuskie 375 g
ser gouda czerwone Pesto Euroser 100 g
ser gouda zielone Pesto Euroser 100 g
jajko do posmarowania i zioła prowansalskie
Filety dokładnie myję i osuszam. Przygotowuję marynatę, w miseczce łączę olej
i przyprawy, zanurzam w niej mięso i odstawiam
na jakieś 2 godziny, można
dłużej.
Po tym czasie rozwijam ciasto francuskie, dzielę je na cztery
części, nacinam po bokach, tak aby móc mięso owijać. Na każdy kawałek ciasta nakładam kolejno, ser
zielony, pierś i ser czerwony. Owijam naciętymi paskami ciasta i układam na blaszce wyłożonej
papierem d pieczenia.
Gotowe „paczuszki” smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję
ziołami prowansalskimi. Piekę około 30 minut
w 190 st.C
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)