Pyszne jesienne ciasto, gruszki, jabłka, kokos, żurawina, kakao.... całość przyprawiona cynamonem, kusi zapachem, nie można mu się oprzeć :D
Jabłka i gruszki ( w sumie około 1 kg)
Szklanka cukru
¾ szklanki oleju
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao Gellwe
Łyżeczka sody Gellwe
Łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
Pełna łyżka cynamonu
100 g żurawiny suszonej
3 łyżki kokosu
Owoce myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i
kroję w kosteczkę. Przekładam do miski, zasypuję ¾ szklanki cukru i zalewam
olejem. Odstawiam na godzinkę.
Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno, dodaję cukier i po
jednym żółtku. W osobnej misce łączę
mąkę, kokos, kakao, sodę , cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia. Następnie łączę wszystkie składniki razem,
mieszam je łyżką.
Wykładam na blaszkę która wcześniej wykładam papierem do
pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
Piekłam 45 minut w temperaturze 160 st. C termo obieg
Ciasto można polać polewą.
*inspiracja z wż -irena sikora
uwielbiam takie ciacha:) są mega szybkie:)
OdpowiedzUsuń..i mega smaczne:)
UsuńNiesamowicie apetycznie wygląda, wspaniałe ciacho, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie:)
Usuńteraz jest czas deseru i szkoda ze go nie mam:( Chociaż sobie popatrzę:)
OdpowiedzUsuń