środa, 14 sierpnia 2013

Sos serowy na razowych piórach

Zamiast ziemniaków do mięska podałam dzisiaj makaron, pióra cięte z pełnego przemiału, z pysznym sosem serowym..pyszotka polecam:)


Serek  topiony śmietankowy  (10 dag)
Serek twarogowy z bazylią lub z ziołami ( 15 dag)
200 ml mleka
50 ml śmietanki
10 dag żółtego sera
Makaron rurki cięte z pełnego przemiału Czaniecki
Sól i pieprz biały do smaku.




Makaron gotuje al.’ Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzam.

W między czasie przygotowuje sos. Ser żółty trę na tarce. Na patelnię  wlewam mleko, podgrzewam, dodaję plasterki serka topionego i mieszam aż się ładnie rozpuści. Następnie  dokładam serek z bazylią, również dokładnie łączę z  sosem.  Teraz wsypuję tarty ser żółty i nadal mieszając  czekam aż się ładnie połączy z całością. 

Na koniec dodaję śmietankę, i doprawiam do smaku, solą i białym pieprzem .

Makaron wykładam na talerz i polewam gotowym sosem. 
Szybko i smacznie. 


Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...