Aromatyczne, smaczne i mięciutkie żeberka w miodzie, po prostu "miodzio"
Około kg żeberek
Sól i pieprz mielony do smaku
Olej do obsmażania
Pół szklanki piwa
Na marynatę:
3 łyżki miodu ( u mnie akacjowy Premium Rosa)
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki czosnku w granulkach Kamis
0,5 łyżeczki chilli Royal Brand
3 łyżeczki papryki słodkiej Royal Brand
2 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka pieprzu cytrynowego Kamis
Łyżka majeranku Kamis
Listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Mięso myję, dzielę na kawałki/paski osuszam. Następnie solę i posypuję pieprzem, i obsmażam z każdej strony na oleju. Zostawiam aby stygło.
W misce przygotowuje marynatę. Przekładam miód , ketchup, sos sojowy i dodaję przyprawy, ziele angielskie można utłuc w moździerzu , listek połamać. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Taką mieszanką zalewam jeszcze ciepłe żeberka, w rondlu w którym się smażyły, staram się aby były całe pokryte marynatą, zanim wystygną polewam co jakiś czas.
Po wystudzeniu nakrywam naczynie i wstawiam mięso na całą noc do lodówki.
Po tym czasie wstawiam na kuchenkę , rozgrzewam, jak zaczyna się gotować podlewam piwem, i duszę do miękkości, jakieś 2 godziny.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)