Aromatyczne mięso z indyka w lekko pikantnej marynacie. Zaczynam od przygotowania przypraw. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec rozdrabniam w moździerzu. Resztę przypraw wsypuję do miski i mieszam wszystkie razem...............
70 dag mięsa z udźca indyka
Olej z pestek winogron ( 50 ml)
Sos sojowy 3 łyżki
Przyprawy, ilość wg własnego smaku, podaję orientacyjne ilości
gorczyca biała łyżeczka
kozieradka łyżeczka
majeranek łyżka Kamis
kolendra łyżeczka
liść laurowy Kamis
pieprz czarny pół łyżeczki
ziele angielskie 3 kulki Kamis
jałowiec pół łyżeczki
rozmaryn pół łyżeczki Kamis
włoszczyzna suszona zmielona 1 łyżka
przyprawa do grilla Gaucho steak Royal Brand pełna łyżka (Skład: pieprz, sól, czosnek, cebula, ziele angielskie, cukier trzcinowy, papryka czerwona-zielona, tymianek, kolendra , gorczyca, olej jadalny, chili ) 5 ząbków czosnku
Zaczynam od przygotowania przypraw. Pieprz, ziele angielskie i jałowiec rozdrabniam w moździerzu. Resztę przypraw
wsypuję do miski i mieszam wszystkie razem.
Umyte i osuszone mięso posypuję
mieszanką i porządnie nacieram z każdej strony. Dodaję olej, sos sojowy i
mieszam dokładnie. Obieram czosnek,
kroję w plasterki i obkładam nim mięso .Tak
przygotowane wkładam do rękawa do
pieczenia , zamykam rękaw i wsadzam do lodówki, najlepiej przygotować
tak mięsko dzień wcześniej.
Na drugi dzień piekę mięso w piekarniku, 200 st.C 60 minut.
Po tym czasie przekładam całość na patelnię/rondel, i podgrzewam aby
zredukować zbędny płyn. Jak zostanie już
sam pyszny sosik odstawiam z kuchenki i podaję.
Sosikiem polewamy ziemniaki, do tego mizeria i smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)