Wiosna, więc porządki, także w zamrażarce :)
Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych jagód lub malin. Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej.
Urocze, małe "łakotki" ,szybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :)
Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;)
|
Muffiny z mrożonymi borówkami
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżeczek cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią lub
łyżeczka przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem
( skład: imbir , zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier)
1 duże jajko
220 ml kefiru
125 ml oleju
15 dag mrożonej borówki amerykańskiej, jagód lub malin
Suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukry , ew. przyprawę, mieszam
w misce . Osobno mieszam składniki
mokre, czyli , kefir, jajko i olej .
Do
suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość ,
ciasto jest raczej gęste.
Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę około 30 minut w 190 st C ( góra-dół)
Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko
oprószyć pudrem.
|
Dziękuję Aniu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco, muszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńZachęcam , są pyszne ;)
UsuńUroczy kawałek lata w muffinkach, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu:)
UsuńHmm owoce trzeba wcześniej odmrozić czy wrzucić zamrożone?
OdpowiedzUsuńDziwne pytanie :) Oczywiście mrożone, jak sam tytuł wskazuje ;)
UsuńNie ma dziwnych pytań 😉 spotkałam się z przepisami z mrożonymi owocami, które uprzednio trzeba rozmrozić żeby nie było Ce nich dużo wody, dlatego wolałam dopytać 😉
UsuńDlatego staram się dodawać fotki z etapów przygotowania:) Życzę smacznego i czekam na opinię ;)
Usuń