Muffinki można robić na różne sposoby, na słodko, na słono, z rozmaitymi dodatkami. Są popularne nie tylko w USA czy Wielkiej Brytanii, bo my także je bardzo lubimy:)
Dzisiaj próba nowych foremek;D
Upiekłam muffiny na brzoskwiniowej maślance, bardzo proste do wykonania, poradzi sobie każdy, nawet raczkujący kucharz;D
- 30 dag mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 10 dag cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 200 ml maślanki brzoskwiniowej
- 100 ml oleju z pestek winogron
Do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i cukier
z prawdziwą wanilią, dodaję cukier i mieszam.
Do drugiej wbijam jajka, wlewam
maślankę i olej, mieszam i przelewam do
miski z mąką. Łączę całość mieszając niedokładnie łyżką, tylko do połączenia się składników.
Ciasto na muffiny ma mieć widoczne
grudki.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do przygotowanych foremek na ciastka.
Napełnione foremki wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i
piekę około 20-25 minut, do zrumienienia.
Po tym czasie wyciągam i lekko studzę, następnie ozdabiam,
lukrem i cukrowymi perełkami.
My tez lubimy! Praktyczne do zabrania do parku przede wszystkim! :)
OdpowiedzUsuńSwietne te foremki-misie :)
Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl