piątek, 30 sierpnia 2013

Sorbet mleczno brzoskwiniowy

W maszynie do lodów można zrobić także sorbety, lekkie owocowe, cukru dodajemy wg gustu. 

Zrobiłam z brzoskwini zebranych prosto z drzewa, z cukrem trzcinowym , samo zdrowie:) 

Zapraszam:)


Sorbet mleczno brzoskwiniowy














50 dag brzoskwiń 

6 łyżek cukru trzcinowego ( wg smaku) 

500 ml mleczka skondensowanego 

30 ml syropu z limonki lub innych cytrusów









Brzoskwinie myję , obieram z nich skórki, dzielę na mniejsze części i zasypuję cukrem trzcinowym.  Następnie dodaję syrop i miksuję na papkę..  

W osobnym naczyniu ubijam mleczko , ubite łączę z brzoskwiniami.  Gotową masę owocową wkładam na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie przelewam do maszyny do robienia lodów, i nastawiam czas 40 minut.

 Gotowe nakładam do kubków waflowych lub pucharków, można polać syropem. 

Smacznego:)


Akcja lodowa 2013 Z dziećmi i dla dzieci

1 komentarz:

  1. Oj chyba naprawde bede musiala przemyslec decyzje o kupnie maszynki do lodow! :)

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia
    lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...