poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Fasolowa na wędzonce

Ostatnio mamy ochotę na zupy, tym razem padło na fasolową, wyszło smacznie...zapraszam:)


30 dag drobnej białej fasolki
40 dag chudego wędzonego boczku
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka korzeń
kawałek pora
3-4 ziemniaki
ząbek czosnku
listek laurowy Kamis
2 kulki ziela angielskiego Kamis 
Parę ziarenek pieprzu Kamis 
Łyżka majeranku Kamis 
Łyżeczka tymianku Kamis
Sól i pieprz mielony do smaku






Fasolkę moczę dzień wcześniej. Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę, ziemniaki w większe kawałki, por w piórka.

Boczek kroję w kostkę i zalewam w garnku wodą, dodaję przyprawy , oprócz majeranku i tymianku . Jak się zagotuje dodaję fasolkę, por , pokrojone w kostkę warzywa, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Gotuję jakieś 20 minut, po czym dodaję ziemniaki. Całość gotuję do miękkości fasolki i warzyw.

Przyprawiam do smaku i podaję :)


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...