SKŁADNIKI:
60 dkg pieczarek
kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem ang.
Pieprz mielony ( wg smaku)
Łyżka masła
200 ml gęstej śmietany
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki czyszczę, i kroję w plasterki, następnie przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję łyżeczkę soli , i stawiam na kuchenkę, jak się zagotuje, odcedzam i przelewam dokładnie pod zimną bieżącą wodą, zostawiam aby całkiem ociekły. Na patelnię daję masło, przekładam do niej pieczarki i duszę, jak wyparuje woda dolewam nowej, czynność powtarzam 2-3 razy, na koniec dodaję kostkę bulionową i ciut pieprzu mielonego, jak mało słone można dodać kucharka.W kubku rozprowadzam skrobię ze śmietaną, można dodać troszkę wody. . Jak pieczarki są już gotowe, zagęszczam śmietaną. Taki sos jest świetnym dodatkiem do ryby z grilla, jajek, pulpetów, lub makaronu. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)