Sezon "rabarbarowy" trwa krótko, więc póki czas , korzystajmy z jego smaku :)
Polecam łatwe ciasto z rabarbarem :)
Ciasto z rabarbarem |
Składniki:
25 dag margaryny
4 szkl mąki
2 szkl cukru ( daję mniej)
5 jaj
1 szkl mleka
płaska łyżka proszku do pieczenia
cukier z prawdziwa wanilią od Kamisa ( pełna łyżka)
dodatkowo:
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru
budyń śmietankowy (op. 40 g)
*szklanka o pojemności 220 ml
Ciasto z rabarbarem |
Wykonanie:
Obrany i pokrojony rabarbar zasypać cukrem w misce, gdy puści sok, wsypać budyń(proszek) i wymieszać.
Z margaryny, mąki i cukru zagnieść palcami kruszonkę.
Odsypać szklankę kruszonki na później.
Całe jaja zmiksować z mlekiem i proszkiem do pieczenia.
Masę wlać do kruszonki i zamieszać łyżką parę razy (mają pozostać grudki).
Wylać na blaszkę o wymiarach 38 x 27 cm wysmarowaną tłuszczem.
Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar, posypać pozostałą kruszonką i piec 45 minut w 200 st.C w ustawieniu góra+dół lub z termoobiegiem około 45 minut 180 st.C
ciasto z rabarbarem i truskawkami |
Ciasto z rabarbarem |
Makusia to moje ulubione ciacho, prześli kawałek :) vikunia
OdpowiedzUsuńKochana, zapraszam, upiekę specjalnie dla Ciebie słoneczko:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i bardzo na czasie. Pozdrawiam Serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również serdecznie pozdrawiam )
Usuńwygląda smakowicie przydał by mi się teraz do kawy kawałek:)
OdpowiedzUsuńDziekuję :) Zapraszam następnym razem, to jakos dziwnie znikneło:)
UsuńCiasto pyszne, łatwe i szybkie w zrobieniu :) fajnie że mogę należeć do Twojej grupy pichcenia :D
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, pozdrawiam serdecznie Małgorzato :)
Usuń