Składniki:
20 łyżek mąki
20 łyżek cukru (osobiście daję połowę, bo dla nas jest za słodki)
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (250 ml)
* 1 łyżka = 15 ml
Ponad to, 2 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub budyniu
2 łyżki cukru
1/2 l jagód ( borówek)
bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać łyżką.
Wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 38x27cm.
Ubić pianę z białek i cukru, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, połączyć z jagodami.
Ciasto posypać delikatnie bułką tartą, i wyłożyć "masę jagodową"
Piec w 180oC, około 50 min.
Wygląda przepyszne ummmm :)
OdpowiedzUsuń