środa, 30 maja 2012

Jagodowa inspiracja - ciasto na łyżki



Składniki:
20 łyżek mąki
20 łyżek cukru (osobiście daję połowę, bo dla nas jest za słodki)
20 łyżek oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (250 ml)

* 1 łyżka = 15 ml

Ponad to, 2 białka

2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub budyniu

2 łyżki cukru

1/2 l jagód ( borówek)

bułka tarta


Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto wymieszać łyżką.

Wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 38x27cm.

Ubić pianę z białek i cukru, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, połączyć z jagodami.

Ciasto posypać delikatnie bułką tartą, i wyłożyć "masę jagodową"

Piec w 180oC, około 50 min.





1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...