Taki krupnik gotowała moja babcia:)
Ugotowany na żeberkach, smakował najbardziej na świecie :) Polecam :)
Składniki:
60 dkg żeberek wieprzowych
1/2 łyżki kucharka
kilka ziarenek pieprzu
3 kulki ziela ang.
listek laurowy
sól wg smaku
sól wg smaku
3 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 średni korzeń pietruszki
1/4 małego selera
3 średnie ziemniaki
1/2 pora
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
150 ml śmietany
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso zalewamy wodą, około 2 i pół litra, dodajemy przyprawy + czosnek (plasterki) i gotujemy.
Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczonego pora przecinamy wzdłuż i siekamy . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę należy przepłukać zimną wodą na sitku.
Po koło 50-60 min.gotowania mięso wyciągamy a dodajemy warzywa i kaszę, mięso studzimy i oddzielamy od kości, po czym dodajemy do zupy. Całość gotujemy jakieś 20 minut, do miękkości warzyw i kaszy.
Na koniec dodajemy śmietanę i sporo zielonej pietruszki.
dlaczego nie wyszedł mi krupnik? Czy to ważne co najpierw się wrzuca, czy ziemniaki czy kaszę? Opłukałam kaszę, a mimo to jest mętny. Posoliłam , popieprzyłam, szczypta papryki słodkiej, ale smaku jak u mamy nie da rady. Nie wiem co źle zrobiłam. Żeberka, włoszczyzna, ziele, liść, kasza z ziemniakami, pieprz, sól i pietruszka. :/ chyba już nie będę robić więcej krupnika :(
OdpowiedzUsuńCzy to że krupnik jest mętny znaczy że Ci nie wyszedł? To normalne ze zupa z kaszą nie będzie czysta jak rosół:)
OdpowiedzUsuńDwa razy zapisał mi się przepis. Nie wiem czemu :(
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i fotkę ;) Pozdrawiam Magda.
UsuńDziekuje za przepis. Babcia chyba jednak "kucharka" nie uzywala w jej czasach? Obedzie sie i bez tego kucharka, bo jest dosc mocno chemia naszpikowany. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW czasach mojej Babci była wegeta:)
UsuńNie dajmy się zwariować, ale przyznam że teraz prawie nie używam kucharka, robię swoją domową wegetę ;)