czwartek, 10 maja 2012

Krupnik na żeberkach ze śmietaną



Taki krupnik gotowała moja babcia:) 

Ugotowany na żeberkach, smakował najbardziej na świecie :) Polecam :)





Składniki:

    60 dkg żeberek wieprzowych
    1/2 łyżki kucharka
    kilka ziarenek pieprzu
    3 kulki ziela ang.
    listek laurowy
sól wg smaku
    3 ząbki czosnku
    2 średnie marchewki
    1 średni korzeń pietruszki
    1/4 małego selera
    3 średnie ziemniaki
    1/2 pora
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    150 ml śmietany
    natka pietruszki 


Przygotowanie:

Mięso zalewamy wodą, około 2 i pół litra, dodajemy przyprawy + czosnek (plasterki) i gotujemy.

 Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Oczyszczonego pora przecinamy wzdłuż i siekamy . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę należy przepłukać zimną wodą na sitku. 

Po koło 50-60 min.gotowania mięso wyciągamy a dodajemy warzywa i kaszę, mięso studzimy i oddzielamy od kości, po czym dodajemy do zupy. Całość gotujemy jakieś 20 minut, do miękkości warzyw i kaszy. 

Na koniec dodajemy śmietanę i sporo zielonej pietruszki. 



6 komentarzy:

  1. dlaczego nie wyszedł mi krupnik? Czy to ważne co najpierw się wrzuca, czy ziemniaki czy kaszę? Opłukałam kaszę, a mimo to jest mętny. Posoliłam , popieprzyłam, szczypta papryki słodkiej, ale smaku jak u mamy nie da rady. Nie wiem co źle zrobiłam. Żeberka, włoszczyzna, ziele, liść, kasza z ziemniakami, pieprz, sól i pietruszka. :/ chyba już nie będę robić więcej krupnika :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to że krupnik jest mętny znaczy że Ci nie wyszedł? To normalne ze zupa z kaszą nie będzie czysta jak rosół:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwa razy zapisał mi się przepis. Nie wiem czemu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi:) Dziękuję za skorzystanie z przepisu i fotkę ;) Pozdrawiam Magda.

      Usuń
  4. Dziekuje za przepis. Babcia chyba jednak "kucharka" nie uzywala w jej czasach? Obedzie sie i bez tego kucharka, bo jest dosc mocno chemia naszpikowany. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czasach mojej Babci była wegeta:)
      Nie dajmy się zwariować, ale przyznam że teraz prawie nie używam kucharka, robię swoją domową wegetę ;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...