Gulasz to pyszne danie jednogarnkowe, podany z kaszą jęczmienną lub gryczaną oraz z kiszonym ogórkiem to istny rarytas:)
Smak dzieciństwa :)
Smak dzieciństwa :)
SKŁADNIKI:
60 dkg karczku
2 cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
łyżka słodkiej papryki
szczypta chili
sól wg smaku lub vegeta
Umyty karczek pokroić na kawałki, większe niż przy tradycyjnym gulaszu, włożyć do szybkowaru.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, marchew przeciąć wzdłuż, dołożyć do mięsa.
Dodać przyprawy, przemieszać i zalać wodą, tak aby całość była nią zakryta. Gotować od momenty wzrostu ciśnienia 20 minut. Odstawić z kuchenki, i czekać aż spadnie ciśnienie.
Następnie przełożyć do innego naczynia, uzupełnić wodą jeśli jest taka potrzeba i zagęścić wodą z mąką, lub/i dodać śmietankę. Najlepiej smakuje z kaszą i kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)