Karczek, to przysmak mojego Połówka i większości Panów, więc nie może go zabraknąć podczas grillowania.
Podstawą udanego smaku, jest marynata, trzeba pamiętać aby mięsko odpowiednio wcześnie przygotować.
Składniki:
1 kg karczku wieprzowego
4 łyżki ketchupu mocno pikantnego Pudliszki
pełna łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem
pełna łyżka przyprawy do karkówki
łyżka lubczyku
łyżka czosnku w granulkach
Przygotowanie:
Karczek dokładnie myję, następnie kroję na plastry, każdy około 2-3 cm. Rozklepuję w woreczku foliowym. Składniki marynaty łączę w miseczce. Każdy plaster „rozklepanego” mięsa pokrywam dokładnie, z obu stron marynatą. Układam jeden na drugim, odstawiam do lodówki( nakryte folią) na co najmniej godz. Czym dłużej tym mięsko lepsze.
Po tym czasie układam na tacy foliowej i wstawiam na grilla. Piekę do przyrumienienia i miękkości mięska.
Podaję z chlebem, można podać z musztardą lub ketchupem.
Wow !!! ale apetyczne mięsko mmm :-)
OdpowiedzUsuń