poniedziałek, 28 maja 2012

Karczek z grilla


Karczek, to przysmak mojego Połówka i większości Panów, więc  nie może go zabraknąć podczas grillowania. 

Podstawą udanego smaku, jest marynata, trzeba pamiętać aby mięsko odpowiednio wcześnie przygotować. 





Składniki:



 1 kg karczku wieprzowego 

 4 łyżki ketchupu mocno pikantnego Pudliszki
 pełna łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem 
 pełna łyżka przyprawy do karkówki 
 łyżka lubczyku 
 łyżka czosnku w granulkach 














Przygotowanie:





 Karczek dokładnie myję, następnie kroję na plastry, każdy około 2-3 cm. Rozklepuję w woreczku foliowym. Składniki marynaty łączę w miseczce. Każdy plaster „rozklepanego” mięsa pokrywam dokładnie, z obu stron marynatą. Układam jeden na drugim, odstawiam do lodówki( nakryte folią) na co najmniej godz. Czym dłużej tym mięsko lepsze. 

Po tym czasie układam na tacy foliowej i wstawiam na grilla. Piekę do przyrumienienia i miękkości mięska.

 Podaję z chlebem, można podać z musztardą lub ketchupem.  





1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...