Wspaniała, wiosenna zupa,
podana z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami smakuje wybornie:)
Botwinki nie może zabraknąć w wiosennym menu !
Botwinki nie może zabraknąć w wiosennym menu !
Botwinka z koperkiem |
2 pęczki młodej botwinki
1/2 pęczka koperku
4 kostki bulionu cielęcego lub wywar/bulion z kurczaka, cielęcy lub wołowy( naturalny)
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki cukru
180 g kwaśnej śmietany
kucharek wg smaku
pieprz czarny mielony
2-3 łyżki koncentratu barszczu( Krakus)
Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda, następnie kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki.
Koperek siekam osobno, i zostawiam w miseczce. Nastawiam wodę ( około 2 l) z dodatkiem bulionu cielęcego i dwoma łyżkami octu winnego.
Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut)
Po tym czasie śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek, 2-3 łyżki barszczu Krakus,oraz świeżo zmielony pieprz, wszystko mieszam i nakładam na talerze.
Podaję z jajkiem na twardo i ziemniakami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)