czwartek, 10 maja 2012

Botwinka z koperkiem


Wspaniała, wiosenna zupa, 
podana z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami smakuje wybornie:)
Botwinki nie może zabraknąć w wiosennym menu ! 

Botwinka z koperkiem

    2 pęczki młodej botwinki
    1/2 pęczka koperku
    4 kostki bulionu cielęcego lub wywar/bulion z kurczaka, cielęcy  lub wołowy( naturalny)
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżeczki cukru
    180 g kwaśnej śmietany
    kucharek wg smaku
    pieprz czarny mielony
    2-3 łyżki koncentratu barszczu( Krakus)








Botwinkę i koperek dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą. Odkładam aby ociekła woda, następnie kroję drobniutko, liście, łodygi i maleńkie buraczki. 

Koperek siekam osobno, i zostawiam w miseczce. Nastawiam wodę ( około 2 l) z dodatkiem bulionu cielęcego i dwoma łyżkami octu winnego. 
Dodaję pokrojoną botwinkę, 2 łyżeczki cukru, i gotuję do miękkości ( około 30 minut) 
Po tym czasie śmietanę hartuję gorącym barszczem i wlewam do garnka z zupą, dodaję także posiekany koperek, 2-3 łyżki barszczu Krakus,oraz świeżo zmielony pieprz, wszystko mieszam i nakładam na talerze.
Podaję z jajkiem na twardo i ziemniakami. Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...