Młoda kapusta jest jedną z moich ulubionych nowalijek;)
Jest doskonałym dodatkiem do schabowego lub kotletów mielonych. Pachnąca koperkiem wybornie smakuje także ze świeżym chlebkiem:)
Smacznego:)
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
pęczek koperku
1 kostka bulionowa cielęca lub drobiowa (naturalna)
2 łyżki masła
150 ml śmietany
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Umytą kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą ( 400 ml).
Opłukany koperek drobniutko siekam, dodaję do kapusty , dokładam masło i kostkę bulionową.
Stawiam na kuchence i gotuję około 30 minut, z odchyloną pokrywką, aby odparował nadmiar wody.
Jak kapusta jest już miękka zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.
Doprawiam do smaku pieprzem i ew. solą lub magi.
Oj jak ja lubię taka kapuchę :-)
OdpowiedzUsuńA jak ja :D
UsuńUwielbiam, tego mi brakuje....swiezej kapusty z koperkiem. I Gdzie ja kupie... u Ciebie jak zwykle pysznie....😊. Poprosze kurierem do mnie ...😊
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam Edytko;) Dziękuję za miłe słowa :*
Usuń