sobota, 12 maja 2012

Młoda kapustka z koperkiem



 Młoda kapusta jest jedną z moich ulubionych nowalijek;) 
Jest doskonałym dodatkiem do schabowego lub kotletów mielonych. Pachnąca koperkiem wybornie smakuje także ze świeżym chlebkiem:)
 Smacznego:)

Składniki:

    1 mała główka młodej kapusty 
    pęczek koperku
    1 kostka bulionowa cielęca lub drobiowa (naturalna)
    2 łyżki masła
    150 ml śmietany
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól ( lub przyprawa w płynie) wg smaku
 pieprz cytrynowy wg smaku 



Przygotowanie:

Umytą kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą ( 400 ml).
 Opłukany koperek drobniutko siekam, dodaję do kapusty , dokładam masło i kostkę bulionową. 
Stawiam na kuchence i gotuję około 30 minut, z odchyloną pokrywką, aby odparował nadmiar wody.
 Jak kapusta jest już miękka zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.
 Doprawiam do smaku pieprzem i ew. solą lub magi.







4 komentarze:

  1. Oj jak ja lubię taka kapuchę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, tego mi brakuje....swiezej kapusty z koperkiem. I Gdzie ja kupie... u Ciebie jak zwykle pysznie....😊. Poprosze kurierem do mnie ...😊

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...