Składniki:
- Około kg mięsa z uda indyczego
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1i 1/2 łyżki kucharka lub wegety
- Kilka kulek pieprzu kolorowego
- 3-4 kulki ang. ziele
- 2-3 listki laurowe
- ½ pora
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- kubek śmietany (200 ml)
- troszkę mąki , lub skrobi kukurydzianej do zagęszczenia ( ok.2 łyżek)
- natka pietruszki
Mięso indycze dokładnie myję i kroję
na kawałki ( paski) , przekładam do garnka. Dodaję przyprawy.
Marchew obieram, myję, przecinam wzdłuż i dodaję z umytym porem do
garnka z mięsem i przyprawami. Mieszam wszystko razem, odstawiam na
jakąś godzinkę. Po tym czasie zalewam wodą, troszkę ponad zawartość
garnka. Zakładam pokrywę szybkowarową, gotuję 15 minut od momentu
wzrostu ciśnienia.
Po ugotowaniu, odparowuję, i zagęszczam śmietaną rozmieszaną z mąką.
Posypuję natką już na talerzu;)
Podaję z ziemniakami lub kaszą, smakuje doskonale także ze świeżym chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)