poniedziałek, 28 maja 2012

Gulasz indyczy z szybkowaru



Składniki:

  • Około kg mięsa z uda indyczego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1i 1/2 łyżki kucharka lub wegety
  • Kilka kulek pieprzu kolorowego
  • 3-4 kulki ang. ziele
  • 2-3 listki laurowe
  • ½ pora
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • kubek śmietany (200 ml)
  • troszkę mąki , lub skrobi kukurydzianej do zagęszczenia ( ok.2 łyżek)
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso indycze dokładnie myję i kroję na kawałki ( paski) , przekładam do garnka. Dodaję przyprawy. Marchew obieram, myję, przecinam wzdłuż i dodaję z umytym porem do garnka z mięsem i przyprawami. Mieszam wszystko razem, odstawiam na jakąś godzinkę. Po tym czasie zalewam wodą, troszkę ponad zawartość garnka. Zakładam pokrywę szybkowarową, gotuję 15 minut od momentu wzrostu ciśnienia. Po ugotowaniu, odparowuję, i zagęszczam śmietaną rozmieszaną z mąką. Posypuję natką już na talerzu;) Podaję z ziemniakami lub kaszą, smakuje doskonale także ze świeżym chlebem.   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...