SKŁADNIKI:
5 steków tuńczyka
Do marynaty:
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżeczka przyprawy do ryb(Prymat)
łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sol lub kucharek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowuję marynatę( lepsza była by ze świeżych ziół, niestety nie miałam akurat) Do miski wlewam olej, dodaję zioła, mieszam wszystko. Każdy stek dokładnie pokrywam marynatą. Następnie owijam miskę folią i wkładam na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewam rondel z powłoką grillową (można na grillu) i smażę rybki, po 4 minuty z każdej strony. Jak usmażone wkładam do nagrzanego do 160st.C piekarnika. I zostawiam w nim tuńczyka na 20 minut, aby spokojnie "doszedł". Podaję z surówką z selera i marchwi, ziemniakami oraz sosem pieczarkowym.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)