Składniki:
1 kg mięsa mielonego( łopatka, szynka)
2 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka lubczyku
pieprz mielony ,kucharek, i czosnek granulowany do smaku ( po płaskiej łyżeczce)
Na sos:
koncentrat pomidorowy , pół słoiczka Pudliszki
200 ml śmietany + 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Zmielone mięso mieszam z przyprawami i jajkami ( najlepiej wyrabiać ręką , jak ciasto)W między czasie nastawiam wodę ( około 2 litry) do gotowania pulpetów. Zwilżonymi rękami formuję pulpeciki, i wkładam na gotującą się wodę, można do niej wsypać troszkę kucharka. Gotuję na dwa razy, wkładam tyle pulpetów żeby było zakryte dno garnka. Gotuje około 10 minut. Po tym czasie przekładam już ugotowane na miseczkę , i gotuję drugą porcję. Jak już wszystkie są gotowe, robię sos na wywarze z pulpetów, dodaję koncentrat i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku pieprzem i Kucharkiem. Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam sos. Jak już jest gotowy, dodaję do niego pulpety. Można podać z ziemniakami ,makaronem, lub pieczywem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)