sobota, 12 maja 2012

Kotlety jajeczne dietetyczne




SKŁADNIKI:

    12 jajek
    pęczek zielonej cebulki
    100 ml mleka
    2 łyżki otrąb owsianych
    2 łyżki mąki razowej
    Vegeta i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki

PRZYGOTOWANIE:

10 jajek gotujemy na twardo. Mąkę oraz otręby mieszamy w mleku, odstawiamy do napęcznienia. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. 8 z nich wkładamy do miski miksującej, dodajemy masę otrębową, 2 surowe jajka, Vegetę( około łyżeczki) i pieprz( 1/4 łyżeczki, wg smaku). Miksujemy całość do połączenia się składników. Zmiksowaną masę przekładamy do miski. Zieloną cebulkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy, 2 pozostawione jajka na twardo rozgniatamy widelcem,dodajemy razem z cebulką do miski z masą jajeczną, całość dokładnie mieszamy.Jeśli ciasto jest za luźne można dodać otrębów. Formujemy placuszki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię teflonową wlewamy łyżkę oleju, pieczemy placki do zrumienienia z obydwu stron. Podajemy z tartymi burakami i ew. ziemniakami:) Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...