SKŁADNIKI:
12 jajek
pęczek zielonej cebulki
100 ml mleka
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki mąki razowej
Vegeta i pieprz do smaku
bułka tarta do panierki
PRZYGOTOWANIE:
10 jajek gotujemy na twardo. Mąkę oraz otręby mieszamy w mleku, odstawiamy do napęcznienia. Ugotowane jajka studzimy i obieramy ze skorupek. 8 z nich wkładamy do miski miksującej, dodajemy masę otrębową, 2 surowe jajka, Vegetę( około łyżeczki) i pieprz( 1/4 łyżeczki, wg smaku). Miksujemy całość do połączenia się składników. Zmiksowaną masę przekładamy do miski. Zieloną cebulkę myjemy, osuszamy i drobno kroimy, 2 pozostawione jajka na twardo rozgniatamy widelcem,dodajemy razem z cebulką do miski z masą jajeczną, całość dokładnie mieszamy.Jeśli ciasto jest za luźne można dodać otrębów. Formujemy placuszki, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię teflonową wlewamy łyżkę oleju, pieczemy placki do zrumienienia z obydwu stron. Podajemy z tartymi burakami i ew. ziemniakami:) Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)