środa, 30 maja 2012

Ogórki kiszone

Jak ogórki kiszone, to tylko z własnej spiżarki:)

Twarde i chrupiące, możemy jeść i jeść.

Doskonałe na kanapki, do sałatki, na zakąskę lub przekąskę :)
Polecam:)





Składniki:

na litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej

ponadto chrzan,

czosnek,

koper,

liście wiśni i czarnej porzeczki

i ogórki gruntowe



gazetka reklamowa



Przygotowanie:

Ogórki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Przygotować litrowe słoiki, do każdego włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku , po liściu z wiśni i porzeczki oraz koper. Powkładać ogórki, i zalać ciepłą osoloną wodą. Zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu około tygodnia. Po tym czasie można konsumować. Ogórki przeznaczone do przechowywania, pasteryzuję, ale tylko doprowadzam do wrzenia aby przerwać proces kiszenia. Tak przygotowane ogórki przechowują się bardzo długo( jeśli ich wcześniej nie zjemy)






gazetka reklamowa

2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...