Jak ogórki kiszone, to tylko z własnej spiżarki:)
Twarde i chrupiące, możemy jeść i jeść.
Doskonałe na kanapki, do sałatki, na zakąskę lub przekąskę :)
Doskonałe na kanapki, do sałatki, na zakąskę lub przekąskę :)
Polecam:)
Składniki:
na litr wody 2 płaskie łyżki soli kamiennej
ponadto chrzan,
czosnek,
koper,
liście wiśni i czarnej porzeczki
i ogórki gruntowe
gazetka reklamowa |
Przygotowanie:
Ogórki umyć, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Przygotować litrowe słoiki, do każdego włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku , po liściu z wiśni i porzeczki oraz koper. Powkładać ogórki, i zalać ciepłą osoloną wodą. Zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu około tygodnia. Po tym czasie można konsumować. Ogórki przeznaczone do przechowywania, pasteryzuję, ale tylko doprowadzam do wrzenia aby przerwać proces kiszenia. Tak przygotowane ogórki przechowują się bardzo długo( jeśli ich wcześniej nie zjemy)
uwielbiam kiszone ogórki :)
OdpowiedzUsuńmy też, takie domowe są najlepsze ;)
Usuń