niedziela, 3 czerwca 2012

Piersi kurczaka w ziołowym sosie



Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa z zielem ang. i liściem laurowym
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Kucharek lub wegeta do smaku
  • śmietana ( 180 ml)
  • skrobia kukurydziana ( około 3 łyżki)


Przygotowanie:
Mięso myję i kroję w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieram i kroję w plastry. Do rondla wlewam 2 łyżki oleju, dodaję cebulę i czosnek, oraz kostkę bulionową, smażę stale mieszając , jak cebulka zmięknie dokładam mięso, obsmażam z każdej strony. Dodaję łyżkę sosu sojowego, duszę przez chwilę. Dodaję resztę przypraw i dokładnie mieszam ,zalewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości mięsa ( około25 minut) Jeśli mało słone można dodać kucharka.Po tym czasie łączę skrobię ze śmietaną, i zagęszczam sos. Podaję z ziemniakami, korniszonem i  pomidorem


1 komentarz:

  1. Jak już mówiłam pyszności i ładnie się danko prezentuje w całości :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...