Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionowa z zielem ang. i liściem laurowym
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka sosu sojowego
- Kucharek lub wegeta do smaku
- śmietana ( 180 ml)
- skrobia kukurydziana ( około 3 łyżki)
Mięso myję i kroję w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obieram i kroję w plastry.
Do rondla wlewam 2 łyżki oleju, dodaję cebulę i czosnek, oraz kostkę
bulionową, smażę stale mieszając , jak cebulka zmięknie dokładam mięso,
obsmażam z każdej strony. Dodaję łyżkę sosu sojowego, duszę przez
chwilę. Dodaję resztę przypraw i dokładnie mieszam ,zalewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości mięsa (
około25 minut) Jeśli mało słone można dodać kucharka.Po tym czasie łączę
skrobię ze śmietaną, i zagęszczam sos. Podaję z ziemniakami, korniszonem i pomidorem.
Jak już mówiłam pyszności i ładnie się danko prezentuje w całości :-)
OdpowiedzUsuń