piątek, 30 listopada 2012

Żurek deczko odchudzony



2 l  wywaru / bulionu  warzywnego
½ l zakwasu na żurek
Parę  suszonych grzybków
Łyżka zmielonych suszonych grzybów
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Suszona zmielona włoszczyzna  ( 2 łyżki)
Sól do smaku
Łyżka majeranku
Kubek kwaśnej śmietany ( 180 ml)
2 laski chudej drobiowej kiełbasy
Planta lub olej do podsmażenia kiełbasy
 ______________________________

Wywar warzywny podgrzewam, dodaję liść laurowy, ziele ang.  plasterki czosnku , wsypuję zmielone grzyby oraz  włoszczyznę i połamane  suszone. Gotuję całość około 25  minut.  Po tym czasie wlewam zakwas , dalej gotuję często mieszając aby się nie przypalił.
Kiełbasę kroję w półplasterki, i podsmażam na patelni. Gotową dodaję do żurku.
Śmietanę hartuję gorącym żurkiem i dodaję do całości. Mieszam i gotowe.
Podaję z ziemniakami i jajkiem na twardo.






czwartek, 29 listopada 2012

Razowe pióra a la bolognese





Opakowanie makaronu penne, pełne ziarno ( 400 g)
60 dag mięsa , u mnie łopatka
3 łyżki oleju
½  l soku pomidorowego
Łyżeczka oregano
Łyżeczka  tymianku
Łyżeczka  bazyli
Pełna łyżka suszonej  włoszczyzny ( zmielona)
Łyżka papryki  słodkiej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Sól  do smaku( około łyżeczki)
Pieprz czarny mielony  do smaku ( ¼ - ½  łyżeczki )
---------------------------------------







Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę.  Na  patelni  rozgrzewam olej , przekładam mięso i smażę około 5 minut.
W między czasie gotuję  makaron, i przygotowuję  sos.
Do garnuszka wlewam 400 ml soku  pomidorowego  i dodaję  zioła  oraz przyprawy, dokładnie mieszam.  Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron ( al dente ) odcedzam , nakładam na talerz i polewam gorącym sosem .
Szybko, smacznie i domowo:) 



środa, 28 listopada 2012

Kiermasz Aniołków dla Kuby:)



Świąteczny Kiermasz Aniołków dla Kuby to akcja zorganizowana z myślą o zebraniu środków na rehabilitację 7 letniego Kubusia.Sprzedawane aniołki są zrobione i podarowane przez ludzi o wielkim sercu :)Są cudne i niepowtarzalne 


Gulasz podrobowy wg Zbysia

Gulasz z serduszek i żołądków drobiowych, to jedna z potraw przyrządzanych przez mojego połówka.

 Można wykorzystać podroby z kurczaka, lub z indyka, te drugie trzeba gotować dłużej. 

Obie wersje pyszne, polecamy :)










1 kg żołądków drobiowych

1 kg serc drobiowych ( można zrobić z samych żołądków)

1 cebula

1 marchewka mała

1 pietruszka mała

kawałeczek selera

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

2-3 kulki ziela angielskiego

8-10 ziarenek pieprzu

2 łyżki papryki słodkiej

planta lub smalec  do obsmażania



Żołądki i serca należy oczyścić z żyłek i nadmiaru tłuszczu. Dokładnie umyć i pokroić, serduszka na połowę, po przekrojeniu wypłukać pod bieżącą wodą. Żołądki pokroić w paski.


Warzywa umyć , obrać i pokroić w kostkę.




Na patelni rozpuścić połowę tłuszczu, poddusić żołądki, następnie przełożyć je do garnka , dołożyć drugą połowę planty ,obsmażyć serca razem z cebulą i dodać do żołądków, 






 zalać gorącą wodą, około 1,5 litra , dodać przyprawy , marchew, pietruszkę, selera i czosnek pokrojony w plasterki. 

Gotować na wolnym ogniu około 90 minut. Na koniec posolić do smaku, i dodać świeżo zmielonego pieprzu.



Podać z ziemniakami lub pieczywem.

SMACZNEGO!!! 




wtorek, 27 listopada 2012

Sałatka warstwowa śledziowa z żurawiną



6 płatów śledzia marynowanego
6 jajek ugotowanych na twardo
3 kiszone ogórki
Groszek konserwowy  ( puszka na raz)
Śmietana  (180 ml)
Gęsty jogurt  (150 ml)
3 – 4  łyżki majonezu
Pół słoiczka żurawiny (150 g)
___________________________________




Płaty śledziowe obieram ze skóry  i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami.  Groszek odcedzam z zalewy.
Przygotowuję sos,   śmietanę, jogurt i majonez  przekładam do  miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.
W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód  ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco    ” dosmaczone”



Blogerzy wspierają Szlachetną PaczkęWielkie Święto Żurawiny 2012                                                                                         

poniedziałek, 26 listopada 2012

Przekąska z piersi kurczaka





1 podwójna pierś z kurczaka


3 łyżki oleju


1 łyżka słodkiej papryki


1 łyżeczka tymianku


½ łyżeczki rozmarynu


1 łyżeczka czosnku granulowanego


sól wg smaku ( u mnie około ½ łyżeczki)


3 ząbki czosnku


Sól do smaku


gęsty jogurt ( 200 ml)


2 łyżki gęstej śmietany






Piersi pozbawiam zbędnego tłuszczu , i dokładnie myję, następnie kroję w paseczki. W misce mieszam  olej z przyprawami,  przekładam kawałki   mięsa i dokładnie mieszam. Odstawiam na 2 godziny do lodówki aby dobrze się „przegryzło”.
W między czasie robię dip czosnkowy.  Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.  Jogurt mieszam w miseczce ze śmietaną, dodaję zmiażdżony czosnek i solę do smaku.
Zamarynowane kęski smażę na patelni  bez dodatku oleju.

Gotowe przekładam na talerz, i podaję z dipem czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi.




środa, 21 listopada 2012

Pierś indycza z szybkowaru


Pyszne, delikatne mięso z indyka ,na dodatek niskokaloryczne. Przygotowane w szybkowarze, podane z ulubioną surówką zasmakuje każdemu :)
Polecam :)




½ kg pierś indycza 

Na marynatę 
Olej 2-3 łyżki 
Łyżka papryki słodkiej 
Szczypta chilli 
Łyżka lubczyku 
Szczypta kurkumy 
Natka pietruszki suszona 
Łyżeczka czosnku w granulkach 
Łyżeczka majeranku 
2 łyżki sosu sojowego 
łyżeczka suszonych grzybów zmielonych na mączkę 
Sól do smaku







Najpierw sporządzam marynatę. Łączę olej z przyprawami, i dokładnie mieszam. Mięso pozbawiam zbędnych błon i tłuszczu, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram obficie przygotowaną marynatą z każdej strony, przygotowaną pierś odstawiam do lodówki, im dłużej tam poleży, tym lepiej, minimum godzina. 

Następnie rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju, i obsmażam mięso . Przekładam do szybkowaru, dodaję 50 ml wody. Duszę 30 minut od momentu wzrostu ciśnienia. 

Gotową pierś kroję na porcje i podaję z surówkami. Pyszne, soczyste i aromatyczne danie.






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

wtorek, 13 listopada 2012

Rozmarynowy kurczak z warzywami

Dzisiaj miałam przyjemność wypróbowania Rozmarynowego kurczaka z warzywami z serii Kulinarne inspiracje Kamis  


W skład zestawu wchodzą takie przyprawy jak: 
  • czosnek
  • papryka słodka
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn
Danie przygotowałam zgodnie z propozycją producenta, nie dodałam tylko fasolki.  

Niezbędne składniki:
8 pałek kurczaka (około 1 kg) u mnie udka i porcje schabu
250 g małych cebulek
250 g marchewki (najlepiej małe o długości około 3-4 cm)
300 g fasoli szparagowej (najlepiej żółtej) świeżej lub mrożonej- nie dodałam
6 średnich ziemniaków
1,5 łyżki cukru lub miodu - uzyłam cukier
1 łyżeczka soli morskiej w młynku Kamis Specialite
zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (rozmaryn, papryka słodka, czosnek, tymianek, oregano)






Najpierw umyłam i po porcjowałam mięsa. Każdy kawałek posoliłam, i odłożyłam do rondelka. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam na średnie kawałki, posypałam rozmarynem i wymieszałam z łyżką oleju. 
Obrałam cebulę, miałam dużą więc pokroiłam ją na mniejsze części.
Mięso obsmażyłam na oleju, przełożyłam na półmisek, wsypałam paprykę, tymianek i część czosnku, wymieszałam razem z mięsem na pozostałym tłuszczu rozpuściłam cukier, dodałam cebulę i marchewki ( użyłam malutkie mrożone) . Smażyłam mieszając 4-5 minut. 
Następnie przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, dodałam resztę czosnku, oregano, wymieszałam całość. Na warzywa układałam mięso, ziemniaki, mięso i znowu ziemniaki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika 180st.C 90 minut. 


Wyszło pyszne, aromatyczne danie, warzywa i  mięsko w jednym:)
Zestaw przypraw doskonale dobrany:)
Dodam że przyprawy są w bardzo wygodnych w użyciu blistrach, łatwo się je otwiera:) Przypraw jest akurat na 1 kg mięsa. Więc nawet początkująca kucharka nie "przedobrzy" z przyprawami:))


Dziękuję za możliwość testowania tych wspaniałych przypraw firmie Kamis;)




poniedziałek, 12 listopada 2012

Konkurs z Kamisem!!

Takietampichcenie.... zaprasza na konkurs:)  z Firmą KAMIS 




Zestaw nagród do wygrania:

Kulinarne Inspiracje Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym KAMIS

Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak z warzywami KAMIS

Kulinarne Inspiracje Pikantna wołowina w winie KAMIS

Kulinarne Inspiracje Kurczak ze śliwką owijany boczkiem KAMIS


oraz blender Zelmer

Aby wziąć udział w konkursie należy przysłać przepis na ulubione danie z użyciem tymianku lub rozmarynu.

Konkurs trwa od 13.11.2012 do  27.11.2012
Wyniki ogłoszę 30.11.2012

Zwycięzcę wybierze jury czyli ja:)

Nagrodę główną wyśle KAMIS
Natomiast ewentualne nagrody za wyróznienie ja, zaraz po otrzymaniu danych do wysyłki od wyróznionych:)

Miło mi będzie jeżeli polubicie moją stronę na FB
Przepisy konkursowe proszę zamieszczać pod  postem na FB

Jeżeli będzie dużo zgłoszeń przewiduję wyróżnienia, które  nagrodzę niespodziankami, niekoniecznie kulinarnymi:)

sobota, 10 listopada 2012

Lekki deser z granatem

Zakochałam się w granacie, jest tak pyszny że zajadam codziennie;) 

Fascynuje mnie połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości soczku:)








serek homogenizowany waniliowy 400 g 


jogurt naturalny 0% 180 ml 


2 granaty 


2 kiwi









W miseczce łączę serek waniliowy z jogurtem.

Słodkość trzeba dostosować do siebie, ja wolę mniej słodkie więc nie dosładzam.

Obieram granat i przekładam nasionka do miseczki. kiwi również należy obrać,
i pokroić np w pół plasterki.

Do salaterek przekładam dwie łyżki serka z jogurtem,


posypuję obficie nasionkami granatu, znowu warstwa serka i ponownie granat, serek i kawałki kiwi. 


Zajadam od razu:)