1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól wg smaku ( u mnie około ½ łyżeczki)
3 ząbki czosnku
Sól do smaku
gęsty jogurt ( 200 ml)
2 łyżki gęstej śmietany
Piersi pozbawiam zbędnego tłuszczu , i dokładnie myję, następnie kroję w paseczki. W misce mieszam olej z przyprawami, przekładam kawałki mięsa i dokładnie mieszam. Odstawiam na 2 godziny do lodówki aby dobrze się „przegryzło”.
W między czasie robię dip czosnkowy. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Jogurt mieszam w miseczce ze śmietaną, dodaję zmiażdżony czosnek i solę do smaku.
Zamarynowane kęski smażę na patelni bez dodatku oleju.
Gotowe przekładam na talerz, i podaję z dipem czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi.
Dziękuję i na dodatek smaczny:)
OdpowiedzUsuń