czwartek, 8 listopada 2012

Sałatka z kurczakiem granatem i dipem czosnkowym

Polecam sałatkę z granatem i kurczakiem, na dwa sposoby, z dipem czosnkowym i dresingiem, obie wersje pyszne i lekkie;) Doskonałe na obiad lub kolację:)

Sałatka z dipem czosnkowym


Podwójna pierś z kurczaka

Do marynaty: 
1 łyżka suszonej cebuli 
1 łyżka papryki 
2 łyżki oleju słonecznikowego 
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
1 łyżeczka octu winnego 
Sól do smaku 
Pieprz mielony 
Rozmaryn 
_____________________________ 
Mała kapusta pekińska 
Ogórek 
Pomidor 
Granat 



Dip: 
2 ząbki czosnku 
Sól do smaku 
Ocet winny 1- 2 łyżeczki 
Suszony lub świeży lubczyk i natka pietruszki- w sumie łyżeczka 
Jogurt 200 ml







Pierś myję i dzielę na pół. W miseczce łączę składniki marynaty, pokrywam nią dokładnie kawałki mięsa, zakrywam folią i odstawiam (nawet na całą noc) do lodówki. Na drugi dzień smażę piersi, nie dodaję już tłuszczu ponieważ jest w marynacie.

Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.
  


Dip : Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję resztę składników i miksuję. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...