Sałatka z dipem czosnkowym
Podwójna pierś z kurczaka
Do marynaty:
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka papryki
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka octu winnego
Sól do smaku
Pieprz mielony
Rozmaryn
_____________________________
Mała kapusta pekińska
Ogórek
Pomidor
Granat
Dip:
2 ząbki czosnku
Sól do smaku
Ocet winny 1- 2 łyżeczki
Suszony lub świeży lubczyk i natka pietruszki- w sumie łyżeczka
Jogurt 200 ml
Pierś myję i dzielę na pół. W miseczce łączę składniki marynaty, pokrywam nią dokładnie kawałki mięsa, zakrywam folią i odstawiam (nawet na całą noc) do lodówki. Na drugi dzień smażę piersi, nie dodaję już tłuszczu ponieważ jest w marynacie.
Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.
Umytą kapustę drobno szatkuję, układam na talerzu. Ogórka obieram, kroję w półplasterki, tak samo „traktuję” pomidora. Rozkładam na kapuście. Pierś kroję na dowolne kawałki i przekładam na warzywa. Posypuję ziarenkami granatu i polewam dresingiem lub dipem czosnkowym.
Dip : Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję resztę składników i miksuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)