wtorek, 27 listopada 2012

Sałatka warstwowa śledziowa z żurawiną



6 płatów śledzia marynowanego
6 jajek ugotowanych na twardo
3 kiszone ogórki
Groszek konserwowy  ( puszka na raz)
Śmietana  (180 ml)
Gęsty jogurt  (150 ml)
3 – 4  łyżki majonezu
Pół słoiczka żurawiny (150 g)
___________________________________




Płaty śledziowe obieram ze skóry  i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami.  Groszek odcedzam z zalewy.
Przygotowuję sos,   śmietanę, jogurt i majonez  przekładam do  miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.
W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód  ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco    ” dosmaczone”



Blogerzy wspierają Szlachetną PaczkęWielkie Święto Żurawiny 2012                                                                                         

2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...