6 płatów śledzia marynowanego
6 jajek ugotowanych na twardo
3 kiszone ogórki
Groszek konserwowy (
puszka na raz)
Śmietana (180 ml)
Gęsty jogurt (150 ml)
3 – 4 łyżki majonezu
Pół słoiczka żurawiny (150 g)
___________________________________
Płaty śledziowe obieram ze skóry i kroję w kostkę, tak samo posteruję z jajkami i kiszonymi ogórkami. Groszek odcedzam z zalewy.
Przygotowuję sos, śmietanę, jogurt i majonez przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i całość dokładnie mieszam.
W przezroczystej misce układam warstwami składniki. Na spód ”idą” śledzie, można podzielić składniki na połowę, następnie groszek, jajka i część sosu, następna warstwa to ogórki kiszone, i znowu powtarzam …na wierzch wylewam resztę sosu i dekoruję . Nie dodaję żadnych przypraw, składniki są wystarczająco ” dosmaczone”
pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńI pyszne :)
Usuń